RECENSIE: Sneaks - Gymnastics

Sneaks
recensie cijfer 2016-12-23 Maximaal resultaat met minimale middelen. Dat is wat Sneaks presteert op Gymnastics. Alles aan de plaat ademt eenvoud. De basis wordt gelegd door een simpel drumpatroon van een uit de lokale kringloopwinkel geviste drumcomputer. Daar bovenop wordt een vette baslijn gelegd die de nummers van een eenvoudige maar doeltreffende melodie voorziet. Ook de teksten blinken uit in eenvoud. Dat wordt het beste geïllustreerd in het nummer ‘No Problem’, waarvan de volledige tekst bestaat uit de woorden: ”No Problem/No Problem/Problem/No Problem/No Problem/No Problem”. De tekst van het nummer ‘New Taste’ bestaat uit een opsomming van terloops gekozen woorden. Hier komt van alles voorbij: ”Quinoa, Trashcan, Yoghurt, Churchbell, Coffeecup”. Alsof je naar de lopende band van Mies Bouwman kijkt en luistert of (voor de jongere kijkers onder ons) de geheugentraining van Omroep Max. Dit levert een tien nummers tellende CD op met een totale lengte van 14:10 minuten. Geen minuut te veel en geen minuut te weinig.

Sneaks is het alter-ego van de éénentwintigjarige Eva Moolchan uit Washingtom DC. Deze jongedame heeft haar sporen verdiend in de lokale punkscene (o.a. Young Trynas, Shitstains) en levert met Sneaks een onvervalste postpunkplaat af waar het minimalisme vanaf spat. De jaren ’80 echo in het one-woman bandgeluid is onmiskenbaar. De drumpatronen en zware baslijnen doen denken aan de oude Cure. De combinatie van dansbaarheid en monotone zangstijl roept Anne Clark in herinnering (remember ‘Our Darkness’?). Het geluid en de sfeer van de plaat zijn ook schatplichtig aan het minimalisme van bands als Suïcide, Kraftwerk en Trio. Acts die de kracht van het weglaten tot kunst hebben verheven.

Gymnastics is het debuut van Sneaks. Het album werd vorig jaar al uitgebracht op het minuscule, vooral in cassettes gespecialiseerde label Sister Polygon en komt nu opnieuw onder de aandacht door de heruitgave op Merge Records. En die extra aandacht verdient de plaat. Ondanks de postpunk sound van begin jaren ’80 klinkt het album dankzij de DIY-houding van Sneaks toch opmerkelijk fris en anno 2016. Inmiddels werkt Sneaks aan een opvolger die in het nieuwe jaar moet worden gereleased. Dat komt mooi uit, want deze 14:10 minuten smaken naar meer. Veel meer!
Recensent:Bart Slaats Artiest:Sneaks Label:Merge Records
Cover Virginia Wing - Forward Constant Motion

Virginia Wing - Forward Constant Motion Virginia Wing debuteerde twee jaar geleden met het album Measures Of Joy ....

Cover AJ Plug - Chew Chew Chew

AJ Plug - Chew Chew Chew Zangeres AJ Plug wordt reeds geprezen door Johan Derksen en reist begin...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT