RECENSIE: Ziggy Splynt - & Procreate

Ziggy Splynt
2017-02-28 Ziggy Splynt is een Utrecht afkomstig alternatief rock trio dat de afgelopen jaren al verschillende prijzen in de wacht heeft gesleept. Een kleine opsomming: Utrecht Popprijs 2016, Clash Of The Titans 2016, Prijs van Leusden 2016, Valerius Bandcontest 2016, Fields Of Joy Bandcontest 2015. Zoals te zien is, heeft de band vooral afgelopen jaar hard aan de weg getimmerd. Daarnaast hebben ze ook het voorprogramma mogen verzorgen van Amerikaanse gitarist John 5. Een muzikant die bekend is van onder andere zijn werk met Slash, Ozzy Osbourne en Marylin Manson. Ook 3voor12 is over de mannen te spreken. Over hun eerste EP Join weten ze namelijk te melden dat ze als een complete rockband klinken. Van top tot teen, van begin tot einde.

De opvolger van deze EP is ondertussen ook al klaar en heet & Procreate. Een opmerkelijke titel die doet vermoeden dat deze twee plaatjes ooit samengevoegd zullen worden. Tot die tijd weten ze de fans te bestoken met wederom een stevige portie donkere en bombastische geluiden, allen voorzien van een rauw randje. Ze zijn gefascineerd door rauwheid, harmonie en energie, en dat zijn dan ook elementen die volop terug komen in deze bundeling van nieuwe nummers. Het doet in eerste instantie denken aan Muse en Biffy Clyro, toen deze bands nog zicht hadden op commercieel succes en ze lekker deden zoals het hun uit kwam. Een tijd waarin de beste creativiteit naar boven komt en er niets geforceerd hoeft te worden.

Dat is precies wat Ziggy Splynt is. Ze weten heel goed het gevoel over te dragen dat dit is wat ze het allerliefste doen; vanuit een liefde voor de muziek en de emotie die daar mee gepaard gaat. Waarom zouden ze anders de zweverige, instrumentale track ‘Alien Astronaut’ in een geheel van hoekige en bombastische rocktracks plaatsen? Het is niet eens een adempauze die hoognodig is, maar toch past het wel mooi in het geheel en geeft het de diversiteit en durf van de jongemannen aan.

Dat Muse een inspiratiebron is, wordt niet onder stoelen of banken gestoken. Deze invloed hoor je overduidelijk terug in ‘Worker’s Wollow’, maar ook bij ‘Kefas’ Khal’ ligt het er dik op. Toch weten ze er net een eigen draai aan te geven waardoor het niet helemaal een exacte kopie wordt. Zo zijn ze zich er van bewust dat ze niet kunnen tippen aan de vocalen van Matthew Bellamy van Muse, maar bijvoorbeeld wel de stijl van zingen over kunnen nemen. Dit wordt wonderbaarlijk goed gedaan in de twee eerdergenoemde tracks. ‘Kefas’ Khal’ krijgt daarnaast een experimenteel Rage Against The Machine-achtig bruggetje, voorzien van spannende opbouw en ontploffende climax. Vanaf daar slaan deze twee invloeden de handen in één en laten het allemaal tot een goed einde komen. Tel daarbij op dat de videoclips die gepaard gaan met deze release voor ‘Red Ross’ en ‘Worker’s Wollow’ er al behoorlijk professioneel uit zien, en je kunt alleen maar concluderen dat het wel snor zit met de toekomst voor Ziggy Splynt.
Recensent:Roy Verhaegh Artiest:Ziggy Splynt Label:Eigen Beheer
Klerkx

Rob Klerkx & the Secret - Fever DreamHet interessante aan een nieuwe plaat van Rob Klerkx & The Secret is...

Cover Metallica - Hardwired... To Self-Destruct

Metallica - Hardwired... To Self-Destruct Metallica is opgericht in 1981 in de San Francisco Bay Area door...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT