RECENSIE: Lucy Spraggan - I Hope You Don`t Mind Me Writing

Spraggan
2017-02-24 De Engelse singer-songwriter Lucy Spraggan was nog volkomen onbekend toen ze in 2012 meedeed aan het talentenprogramma X-Factor. Toch had ze op dat moment al haar eerste plaat in eigen beheer uitgebracht. Met het zelf geschreven ‘Last Night’ wist de onzekere artieste direct de jury en het voltallige publiek voor zich te winnen, maar moest ze door ziekte het programma echter voortijdig verlaten. Haar deelname leverde toch een platencontract en een aantal hits op. I Hope You Don’t Mind Me Writing is alweer haar vierde album.

Met haar Britse accent, haar scherpe teksten over relaties en het Engelse leven, past Lucy naadloos in het rijtje van jonge Engelse zangeressen zoals Lily Allen, Kate Nash en Adele. Haar grote kracht is haar talent om zowel humoristische, als emotionele teksten te schrijven.

Net als op het in 2015 uitgebrachte album We Are bevat I Hope You Don’t Mind Me Writing een aantal ballads en wat meer uptempo nummers. Het grote verschil is dat het nieuwe album meer poppy klinkt, dankzij het gebruik van samples en een meer moderne productie. Die vernieuwde aanpak is direct terug te horen in de eerste twee nummers ‘Fight For It’ en ‘Loaded Gun’, die zeer krachtig klinken. Vooral de sample van een geweer dat geladen wordt is een zeer leuke vondst op laatstgenoemd nummer. In de daaropvolgende nummers gaat het tempo iets terug. De zeer intense ballad ‘Dear You’ dat als eerste single verscheen en waarin Lucy zingt over geestesziekten is één van de vele hoogtepunten. Dat geldt ook voor het aansluitende liedje ‘Freddo’s Aren’t 10p’ waarin de zangers in krap twee minuten tijd een nostalgisch eerbetoon aan de jaren negentig uiteenzet.

Het tweede deel van het album is nog sterker en levert nog meer intense en grappige liefdesliedjes op, zoals het krachtige ‘Poppy Dog Eyes’, het zeer sarcastische en grappige ‘Modern Day Frankenstein’, het vrolijk klinkende ‘Prozac’ en het breekbare wiegenliedje ‘Hush Little Baby’, waarin Lucy zingt over de onvoorwaardelijke liefde van een moeder voor haar kind. In een enkel liedje komt een viool tevoorschijn, wat de nummers nog meer kracht en gevoel geeft.

I Hope You Don’t Mind Me Writing is een sterke en persoonlijke plaat waarop wederom blijkt dat Lucy hele rake teksten kan schrijven. De heldere productie en muzikale ondersteuning sluiten naadloos aan op de heldere stem van de zangeres, waardoor deze nog sterker uitkomen en de plaat als geheel aan kracht wint. Niet alleen de artieste, maar ook haar muziek zijn in korte tijd stukken volwassener geworden en dat is in dit geval een pré. Lucy bewijst dat, als je maar talent hebt, het wel degelijk mogelijk is om een carrière op te bouwen na deelname aan een populair programma als X-Factor.
Recensent:Gerlof Buurman Artiest:Lucy Spraggan Label:Bertus
Cover Public Service Broadcasting - Live At Brixton

Public Service Broadcasting - Live At Brixton Public Service Broadcasting is de Engelse uitdrukking van wat bij ons...

Cover Knight Area - Heaven And Beyond

Knight Area - Heaven And Beyond Knight Area is inmiddels een van de belangrijkste progrockbands in...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT