RECENSIE: Over The Rhine - Live From The Edge Of The World

OTR
2017-05-22 Ze bestaan al ruim vijfentwintig jaar lang maar nog altijd is het Over The Rhine niet gelukt om vaste voet aan de Nederlandse kleigrond te krijgen. De subtiele mix van country, folk, jazz, americana en een klein beetje pop wordt hier slechts erkend door een kleine groep liefhebbers die deze muziek op de juiste waarde weet te schatten. Iemand als Bob Dylan en ook The Cowboy Junkies waren al eens dusdanig gecharmeerd van het gezelschap rondom Karin Bergquist en Linford Detweiler dat zij besloten om Over The Rhine mee te nemen tijdens hun uitgebreide tournees.

Voor het opnemen van hun nieuwe album Live From The Edge Of The World besloten de twee om het dichter bij huis te houden. Sterker nog, de honderdveertig jaar oude schuur van hun eigen boerderij in Ohio werd omgebouwd tot een performing arts center waar het allemaal moest gebeuren. Over The Rhine besloot om er een special event van te maken. Het resultaat van twee avonden optreden met The Band Of Sweethearts, hun eigen band, gastmusici en publiek tijdens het Memorial Day Weekend in mei 2015 is nu uitgebracht op twee schijven. Het zou naast de gedenkdag ter ere van de gesneuvelde Amerikaanse militairen in meerdere opzichten een gedenkwaardig weekend worden. We horen Over The Rhine in ontzettend goeden doen.

Uiteraard staat het materiaal van ‘Meet Me At The Edge Of The World’ centraal maar daarnaast krijgt de luisteraar een prachtige greep uit het gehele oeuvre van de band voorgeschoteld en dat is zowaar niet misselijk. De prachtige harmoniezang, het gebruik van mandoline, pedal steel, sfeervol toetsenwerk en spannende percussie komen bij elkaar in betoverende arrangementen van zelfgeschreven parels als ‘Suitcase’ en de titeltrack van bovengenoemd album. Bergquist is een zangeres met een groot bereik en weet voor iedere track de juiste sfeer te creëren. Uitermate geslaagd is het de vertolking van ‘It Makes No Difference’ dat oorspronkelijk aan The Band toebehoorde. Robbie Robertson kan tevreden zijn met deze versie die probleemloos in het rijtje van Solomon Burke en My Morning Jacket past. Ook die andere beroemde Canadees mag niet mopperen met de wijze waarop ‘Everybody Knows This Is Nowhere’ hier wordt gebracht. Neil Young heeft deze zeker wel eens minder sterk uitgevoerd gezien.

Het verdient aanbeveling om er even goed voor te gaan zitten en de gehele live-registratie in één keer te ervaren. Live From The Edge Of The World klinkt namelijk heerlijk rustgevend maar fascineert van de eerste tot en met de laatste minuut.
Recensent:Jeroen Bakker Artiest:Over The Rhine Label:Lucky Dice Music
Don Antonio

Don Antonio - Don AntonioDe Italiaanse gitarist Antonio Gramentieri is een fan van de Americana...

Cover Body Count - Bloodlust

Body Count - Bloodlust Aangezien genres tegenwoordig toch steeds meer verzadigd raken, komen er toch...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT