RECENSIE: Fred Eaglesmith - Standard

Eaglesmith
2017-04-19 Fred Eaglesmith, geboren Frederick John Elgersma is een Canadese singer-songwriter met Nederlandse wortels. Dit komt mooi tot uiting in de film There Ain’t No Easy Road uit 2002 van Huib Stam waarin Eaglesmith op zoek gaat naar zijn Friese roots. Sindsdien heeft Eaglesmith een trouwe fanbase (Fredheads) in Nederland opgebouwd.

Eaglesmith werd in 1957 geboren in Ontario, Canada. Hij groeide op in een groot boerengezin. De rol van religie, armoede en de hardheid van het boerenleven zijn thema’s die veelvuldig terugkeren in de teksten van Eaglesmith. Het opgroeien in een benauwende omgeving deed hem al vroeg besluiten het ouderlijk huis te ontvluchten om wat van de wijde wereld te zien. De plaats van bestemming was afhankelijk van waar de voorbijrijdende vrachttrein hem bracht. De Canadees debuteerde al in 1980 op plaat en is inmiddels toe aan album nummer achttien: Standard.

Eaglesmith heeft genoeg te vertellen, alle twaalf nummers zijn van eigen hand. De plaat opent met ‘Twin City Mini’ een ode aan een oude, verroeste tractor. Ook ‘Old Machine’ gaat over zo’n ouwe getrouwe metgezel. De roestige tractoren vormen een mooie metafoor voor de vergankelijkheid van het leven en de liefde. Op de tracks ‘At Your Door’, ‘Flames’, ‘Miss Mary Jane’ en ‘Tom Turkey’, met een desolaat klinkende gitaar, staan de verloren liefdes centraal. De twee thema’s van de plaat komen mooi samen in ‘Watertown’: ”And It’s That Time I Spend With You, That Keeps My Motor Running True”.

Het album is opgenomen met hulp van Matty Simpson op (slide) gitaar, drummer Kori Heppner, contrabassist Luke Stackhouse en vooral zijn levensgezellin Tif Ginn (o.a. zang, mandoline, ukelele, harp, melodica en trompet). De muzikale begeleiding is sober maar sfeervol. Het zijn vooral de verhalende teksten en het kenmerkende en indringende stemgeluid van Eaglesmith die de luisteraar bij de les te houden. Standard is daarmee een standaardwerk in het oeuvre van Eaglesmith. Een mooi visitekaartje voor de nieuwkomers en een aangename aanvulling voor de Fredheads. Van eind april tot half mei toert Fred Eaglesmith door Nederland (o.a. Verkadefabriek in Den Bosch en Moulin Blues, Ospel).
Recensent:Bart Slaats Artiest:Fred Eaglesmith Label:Lucky Dice Music
Cover Nathan Bell - Love>Fear (48 Hours In Traitorland)

Nathan Bell - Love>Fear (48 Hours In Traitorland) Nathan Bell is een singer-songwriter van het klassieke soort. Met...

Cover Chris Bergson Band - Bitter Midnight

Chris Bergson Band - Bitter Midnight De Chris Bergson Band zegt u misschien wel helemaal niets. Ondanks talloze...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT