RECENSIE: Katie von Schleicher - Shitty Hits

Schleicher
2017-09-26 Je album Shitty Hits noemen, dat is lef hebben. Blijkbaar wil Katie Von Schleicher niet dat haar muziek goed verkoopt, maar zo slecht is het nu ook weer niet wat we horen op deze tweede volledige plaat van de Amerikaanse singer-songwriter. De zangeres uit Brooklyn heeft natuurlijk ook haar invloeden. Het begint al met de kinderlijke hoes die natuurlijk direct aan een het artwork van sommige Heather Nova albums doet denken en ook de muziek neigt soms wel wat naar de zangeres uit Bermuda. Maar kom, laten we er nog een paar noemen. Zo herkennen we soms een vleugje Portishead en lijkt een song als ‘Mary’ rechtstreeks uit de keuken van Tori Amos gevist. Katie geeft het geheel wel een eigen draai en zij zorgt er voor dat het bij tijd en wijle vreselijk schuurt zonder helemaal ‘shitty’ te worden.

Het vervormde geluid bij opener ‘The Image’ zorgt er voor dat je even flink moet doorbijten om de rest van het album te gaan beluisteren. De intonatie van Katie doet dan wel weer gelijk aan Tori Amos denken. Uiteraard dient dit soort muziek voorzien te worden van diepere gedachten en sombere bespiegelingen. songtitels als ‘Paranoia’,’ Life’s A Lie’ en ’Going Down’ getuigen dan ook niet van een vrolijk inborst en zo klinkt de muziek dan ook niet. Traag komen de liedjes van Katie binnen, met hier en daar een iets steviger gitaarriffje (‘Isolator’), veel piano, soms een vette bas en wat bijgeluiden. Tegen het einde worden we in ‘Hold’ helemaal op het verkeerde been gezet met Katie alleen achter haar piano, maar dan wel eentje die hoognodig gestemd moet worden. Ze heeft hier ongetwijfeld haar bedoeling mee. Het intense ‘Going Down’ dat hierna komt contrasteert mooi hiermee. De afsluiter ‘Sell It back’ is eveneens een dreigend nummer. De schurende drone-riff maakt de track wel heel duister. Wat een mooi einde van dit album.

Shitty Hits van Katie Von Schleicher past prima in de traditie van alternatieve singer-songwriters. Het is wel een plaat die het grote publiek niet zal gaan aanspreken, daarvoor klinkt het allemaal net even te alternatief, maar dat is ook de charme van de plaat. Desondanks een verdienstelijk album.
Recensent:Jan Didden Artiest:Katie von Schleicher Label:Full Time Hobby
Cover Broken Social Scene - Hug Of Thunder

Broken Social Scene - Hug Of Thunder “Met terugwerkende kracht een supergroep” , zo werd het Canadese Broken...

Cover Ben Lukas Boysen & Sebastian Plano - Everything

Ben Lukas Boysen & Sebastian Plano - Everything Wat betreft de producties van game designer David OReilly hoef je niet een...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT