RECENSIE: Simon Keats - Space

Space
2017-09-18 Simon Keats is de lekker klinkende artiestennaam van Paul Zoontjens. Keats is naast singer-songwriter ook toetsenist van de Nederlandse band The Kik en de schrijver van een boek over zijn maand in Los Angeles. Hij bracht eerder al een EP uit die gekoppeld is aan het boek en het album Time dat gratis te downloaden was vanaf zijn website. Anno 2017 is het tijd voor zijn tweede langspeler en ook voor de titel van deze plaat is hij niet vies van de grote thema`s: hij noemde zijn album Space. Space is een folkplaat die daarbij vooral americana-invloeden kent. De liedjes zijn minder wringend dan op Time, maar laten nog wel hetzelfde geluid horen.

De eerste single is ‘Heart Of A Woman’, een nummer dat niet direct aangrijpt, maar wel goed blijft hangen. De tweede single is ‘Galactic Friend’, het meest dramatische liedje op de plaat, vooral door de lange uithalen van zijn duetpartner Yeattem Wong. Toch is Keats op zijn sterkst als hij het klein houdt. Op nummers als ‘Space’ weet hij de muziek prachtig over te brengen. Hij wordt in het begin enkel met een akoestische gitaar begeleid, maar later volgen er een viool en piano. Dit orkestrale tintje geeft het americana-thema van Space net dat extra zetje dat het nodig heeft. Ook op ‘Dinner With The Blond, Beautiful And Loaded’ weet hij een mooi verhaal neer te zetten. Door dinergeluiden te laten horen en de contrabas die de hoofdrol krijgt, klinkt het alsof je bij het stel aan tafel zit in het restaurant en samen met hen de avond doorbrengt. Keats sluit zijn plaat af met een hidden track, die na enig geduld te horen is. Naast dat dit natuurlijk altijd een leuke verrassing is, is dit rauwe liedje een goede afsluiter van het album en laat het een andere kant van Keats horen.

Space is een prima plaat dat de aandacht trekt en weet vast te houden. Simon Keats heeft een herkenbare stem die goed past binnen het folk- en americanagenre. Zijn kracht ligt in de rust en wanneer hij de ruimte neemt voor iedere noot, dan weet hij direct te overtuigen.
Recensent:Jetske Erisman Artiest:Simon Keats Label:Excelsior Recordings
Cover Jamie Clarke's Perfect - Hell Hath No Fury

Jamie Clarke's Perfect - Hell Hath No Fury Jamie Clarke’s Perfect is een internationaal gezelschap. Met Duitsland als...

Cover Broken Hope - Mutilated And Assimilated

Broken Hope - Mutilated And Assimilated Het brute geluid van Broken Hope laat zich weer eens gelden. De in 1988...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT