RECENSIE: Spotlights - Seismic

Spotlights
2017-10-28 Het duo Spotlights uit Brooklyn, New York bestaat uit echtpaar Mario en Sarah Quintero, aangevuld met drummer Chris Enriquez. In haar muziek verwerkt Spotlights invloeden uit sludge, drone en vooral shoegaze tot zware en dromerige soundscapes. Hun nieuwe album Seismic is de opvolger van debuut Tidals uit 2016.

De cd is geproduceerd door Aaron Harris, eerder actief in post-metalband Isis en tevens werkzaam als drum-technicus van Tool en Deftones. Seismic/i> beschrijft de ondergang van de wereld - als gevolg van menselijk handelen - en klinkt dan ook zwaar en onontkoombaar als seismische oerkrachten. De songs beschrijven de Apocalyps en de titels spreken dan ook voor zich: ‘Seismic’, ‘Learn To Breath’, ‘Hollow Bones’, ‘Hang Us All’.

Sarah Quintero staat haar ‘mannetje’ op bas, gitaar en vocals. Haar eega Mario bedient de synths, gitaar en vocals. Het drumwerk is bij Chris Enriquez in goede handen. In de traag voortslepende nummers overheersen de galmende invloeden uit de shoegaze. In de zanglijnen en ijle gitaar- en synthesizerpartijen klinkt een voorliefde voor Killing Joke. Ook zo’n band die zijn hand er niet voor omdraait om de naderende Apocalyps van een beklemmend soundtrack te voorzien.

De ondergang van de wereld gaat niet zonder slag of stoot, maar neemt maar liefst één uur en vier minuten in beslag. Na beluistering voelt de stilte na de storm weldadig aan. In het inmiddels overvolle zware genre is Seismic van Spotlights niet de meest opvallende release. Daarvoor ontbreekt het op het album net aan voldoende eigenheid of aan die originele invalshoek. Geen doodzonde hoor. De wereld zal er niet door vergaan.

De plaat wordt uitgebracht door Ipecac en gedistribueerd door Pias. Spotlights heeft net een Noord-Amerikaanse tournee als support van The Melvins achter de kiezen. Als de geruchten kloppen, komt Spotlights begin 2018 naar Europa voor een eigen tournee. Toch de moeite waard om live even uit te checken. Misschien iets voor Roadburn 2018?
Recensent:Bart Slaats Artiest:Spotlights Label:Pias
Cover Gentle Knife - Clock Unwound

Gentle Knife - Clock UnwoundHet uit Noorwegen afkomstige Gentle Knife zal wel altijd met zowel Gentle...

Bailey

Elles Bailey - Wildfire Het plan om een familiebezoekje te combineren met het opnemen van een demo in...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT