VERSLAG: London Calling #1 2009

Festivalinfo was aanwezig op London Calling #1 2009 voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 64 foto's.

VERSLAG:

123

Dag 1

London Calling to the faraway towns! Phoney Beatlemania has bitten the dust! Hét toonaangevende festival voor anglofiele muziekliefhebbers en early adopters van britpop en stijlverwanten is en blijft nog steeds - The Clash zong het al - London Calling. Ook tijdens de eerste van twee edities in 2009 weer veel bands die onbekend en voorlopig nog onbemind zijn. Er zijn echter uitschieters; The Airborne Toxic Event, Fight Like Apes, Dananananaykroyd, Tne Noisettes, Fanfario en The Asteroids Galaxy Tour. Uiteraard ook enkele missers…

Met de vreemdste Koninginnedag sinds de kroning van Beatrix in 1980, is het een wrange start van London Calling. Hordes in het oranje gestoken feestvierders verlaten al vroeg op de avond Amsterdam. Het driedaagse bandjesfestival in Paradiso moet dan nog beginnen. Het is relatief rustig, maar de bovenzaal van de hoofdstedelijke poptempel is telkens druk bezocht. En snikheet. Pulled Apart By Horses is een uit Leeds afkomstige artpunkband, wiens stevige muziek goed ontvangen wordt door het publiek. The Golden Silvers maakt een zwakke start, maar revancheert zich halverwege zijn set. Het is indiepop met een discoachtige inslag en lijkt sterk geïnspireerd door The Clash ten tijden van ‘Sandinista!’ en een willekeurig bandje van Damon Albarn. Een echte frontman is The Golden Silvers niet misgelopen in de zingende toetsenist, laat staan een sterke vocalist.

Meisjes zijn er ook volop op London Calling. Op het podium zien we onder andere Stricken City, dat klinkt als een slap aftreksel van Rilo Kiley. De brave seventies rock van Stricken City past wel mooi bij de bloemetjesjurk van zangeres Rebekah Raa. Een stuk leuker is Fight Like Apes, eveneens met een frontlady. Poppy synthpunk en zang die bij vlagen doet denken aan Lene Lovich. De haast claustrofobische sfeer in de benauwde bovenzaal blijkt geen beperking voor een bescheiden moshpitje vooraan bij het podium. De komende twee dagen nog meer bands met zangeressen. Fight Like Apes zal één van de leukste blijken, maar zeker niet de beste.

Waar London Calling ook in grossiert, is bands met gekke namen. Was het een jaar of vijf geleden nog hip om een The-bandje te zijn (The Killers, The View, The Hives), zien we dat veel bands nu kiezen voor een langere, soms absurde naam. Een trend die eind jaren ‘70 en begin jaren ‘80 ook voorkwam (Orchestral Manoeuvres In The Dark, Dexy‘s Midnight Runners, The Psychedelic Furs, A Flock Of Seaguls, In Tua Nua, Frankie Goes To Hollywood, enzovoort). Op deze eerste dag London Calling is er ook zo één; The Airborne Toxic Event. Zo aërodynamisch als de naam doet vermoeden is de band niet, al zijn de liedjes absoluut integrerend. Als een muzikaal bastaardkindje van Shane McGowan en Gary Lightbody torpedeert het collectief mooie liedjes de grote zaal van Paradiso in. Een publieksfavoriet deze avond.

Na de rockbandjes is het tijd om het tempo omhoog te gooien. Een lang, slungelig type met een grote bril op en een akoestische gitaar op zijn rug loopt het podium van de bovenzaal op. James Yuill is zijn naam en met zijn ‘Revenche Of The Nerds‘-look verwacht je niet de vette electroliedjes die vervolgens van zijn hand komen. Het publiek gaat uit zijn dak en Yuill slaagt er in de dansende menigte zelfs even stil te krijgen met een introvert akoestisch liedje. Op de vraag of het publiek nog zo’n liedje wil horen of “some crazy beats”, laten de bezoekers weten toch vooral gecharmeerd te zijn van de elektronische deuntjes van de bescheiden antiheld. Het contrast kan haast niet groter met Miss Kitten, die de seks toevoegt aan deze London Calling. In de grote zaal van Paradiso eindigt Koninginnedag 2009 toch nog in een omvangrijk feest, dankzij deze pittige electro-lady.

123

FOTOGRAFIE:

123456
Two Door Cinema Club foto London Calling #1 2009 Two Door Cinema Club foto London Calling #1 2009 Jessie Rose Trip foto London Calling #1 2009 Jessie Rose Trip foto London Calling #1 2009 Jessie Rose Trip foto London Calling #1 2009 Jessie Rose Trip foto London Calling #1 2009 Lowline foto London Calling #1 2009 Pulled Apart By Horses foto London Calling #1 2009 Pulled Apart By Horses foto London Calling #1 2009 Pulled Apart By Horses foto London Calling #1 2009 Pulled Apart By Horses foto London Calling #1 2009 Golden Silvers foto London Calling #1 2009
 
123456
 
festival logo

RHYTHM & BLUES NIGHT 2009De Rhythm & Blues night in Groningen is een festival dat al verscheidene...

festival logo

ROADBURN 2009 Het was te verwachten, maar Roadburn 2009 was al ruim van tevoren...