VERSLAG: Polsslag 2009

Festivalinfo was aanwezig op Polsslag 2009 voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 35 foto's.

VERSLAG:

12

Birdy Nam Nam, Dizze Rascal, Mr Oizo, Shearwater, Fever Ray, The Rakes

Voor de tweede maal vindt in Hasselt vandaag Polsslag plaats. Meer dan tienduizend muziekliefhebbers reizen vandaag af naar België voor een dag lang elektronisch georiënteerde muziek. Met een zeer divers programma en vier verschillende zalen is Polsslag er in geslaagd een degelijk festival neer te zetten. Naast Pukkelpop is er natuurlijk genoeg ruimte voor nog een festival in Hasselt, want laten we eerlijk zijn: wie heeft er nu zin om tot Augustus te wachten?

Om een uur of zeven hebben de eerste acts het festival geopend. Om een uur of zeven mag The Rakes zich bewijzen in de marquee Met een nieuw album op zak is de band een welkome gast. De jonge honden krijgen dan ook behoorlijk wat toeschouwers op de been en zetten een puike show neer. The Rakes staat niet bekend om een gelikte en perfecte podiumpresentatie maar dat maakt niet zoveel uit. De muziek spreekt voor zich. Met afwisselend oude en nieuwe nummers een prima optreden.

De eerste echte electro-act vinden we in Birdy Nam Nam. Vier dj's naast elkaar die alleen met een eigen draaitafel de nummers in elkaar mixen. Dat Polsslag er klaar voor is, is snel duidelijk. Birdy Nam Nam speelt de dance hall plat. Het publiek ontvangt de act dolenthousiast en springt massaal op en neer voor de dj's. Eerder dit jaar maakten ze het ook al waar op Eurosonic, nu bewijzen ze een massa mensen ook makkelijk naar hun hand te kunnen zetten.

Shearwater is een beetje een vreemde eend in de bijt op de affiche. Het zijproject van Okkervil River-bandleden Will Sheff (zanger) en Jonathan Meiburg (gitarist) komt niet echt van de grond in de club. De rustige emotionele muziek is een beetje een dooddoener voor de fans die vooral voor elektronische muziek komen. Degenen die de moeite nemen om het project te beluisteren druipen al snel teleurgesteld af of praten door de intieme nummers heen. Jammer, want het is niet verkeerd wat Shearwater op het podium laat zien en horen. Mooie instrumentale ondersteuning in de vorm van gitaar en harp plus de prima zang van Will maken het tot een goed optreden, het was alleen op de verkeerde tijd en op de verkeerde plaats.

Dizzee Rascal heeft al een tijd geen nieuw materiaal uitgebracht, maar vanwege zijn geringe komst naar de Belux is het toch wel de moeite waard. De Engelse rapper doet het altijd goed met zijn Engels accent over electro-hiphopbeats heen. Het zijn vooral de nummers van zijn jongste album Boy In Da Corner die voor feest zorgen in de hal. Een opgetogen springende menigte laat zich graag meevoeren langs klassiekers als 'Fix Up, Look Sharp' en meer. Dizzee en zijn crew (met alleen Dizzee's hoofd op het shirt) hebben er duidelijk zin in.

Tegelijkertijd laat Fever Ray een duistere portie elektronica over de Club heen. Met een podium vol schemerlampen en Karin Andersson in een mystiek dierenpak zet Fever Ray de sfeer van de plaat perfect op het podium. Dankzij een nogal druk pratend publiek komt de band bij sommige nummers iets minder over. Maar Karin maakt indruk met haar sterke stem. Dankzij de stemvervormers blijft de show aangenaam afwisselend. Voeg hier een sterke lichtshow aan toe en we kunnen spreken over één van de meest indrukwekkende optredens op Polsslag dit jaar.

Het is weer tijd voor wat electronisch geweld. In de dance hall gaat Mr Oizo los achter de draaitafels. Met standaard een Marlboro Light in zijn mondhoek blaast hij keiharde electro door de zaal heen. Met remixes van onder andere Daft Punk maakt hij een goede indruk vandaag. De hoeveelheid handen in de lucht tijdens het optreden spreekt voor zich op dit moment.

Qua faciliteiten zit Polsslag dit jaar prima in elkaar. Met op verschillende plaatsen eet- en drinkstands en buiten zelfs een heel plein met voedsel is het nooit druk als er iets besteld moet worden. Voor de toiletten moet eenmaal twee euro betaald worden. Vervolgens mag er met een zogeheten plasband de hele dag gebruik gemaakt worden van de toiletten. Een systeem dat niet verkeerd werkt, maar natuurlijk niet nodig is. Op een festival hoort het wc gebruik gratis te zijn. Het is een klein smetje op een verder uitstekend georganiseerde dag.

12

FOTOGRAFIE: Roy Maas  

123
 foto Polsslag 2009  foto Polsslag 2009  foto Polsslag 2009  foto Polsslag 2009 The Temper Trap foto Polsslag 2009 The Temper Trap foto Polsslag 2009  foto Polsslag 2009  foto Polsslag 2009  foto Polsslag 2009  foto Polsslag 2009  foto Polsslag 2009 Noisettes foto Polsslag 2009
 
123
 
festival logo

BEVRIJDINGSFESTIVAL FLEVOLAND 2009Festivalinfo doet uitgebreid verslag van 5mei. Wij waren namelijk aanwezig op...

festival logo

RHYTHM & BLUES NIGHT 2009 De Rhythm & Blues night in Groningen is een festival dat al verscheidene...