VERSLAG: Sziget 2005

Festivalinfo was aanwezig op Sziget 2005 voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 62 foto's.

VERSLAG:

12345

Sziget 2005 - deel 1

Het is niet gemakkelijk om tussen het overweldigende festivalaanbod van de Benelux op te vallen. Zeker niet als je eigen festival vele kilometers van de Benelux verwijderd ligt. Desondanks is het Hongaarse Sziget festival het grootste meerdaagse openlucht muziekfestival van Europa. Tijd voor Festivalinfo om eens een te bekijken waarom het Sziget festival zo populair aan het worden is, met Sziget goeroe Ike Breed en festivalkenner Jasper van Vugt als afgevaardigden. Ze genoten niet alleen van de bands, maar keken bovenal hun ogen uit bij de vele verschillen die het festival zijn unieke karakter geeft ten opzichte van festivals zoals we die gewend zijn.

Het Hongaarse Sziget Festival trekt de afgelopen jaren steeds meer Nederlandse bezoekers. Hoorde je twee jaar geleden nog hier en daar Nederlands praten, dit jaar kan je om de Nederlanders echt niet meer heen. Steeds meer mensen hebben van het festival gehoord, steeds meer mensen reizen in augustus naar de hoofdstad Budapest om gedurende een week hun tentje op te zetten op een eiland midden in de Donau, het Obudai Sziget ( Sziget betekent “eiland”).

En dat is niet voor niets. Cijfers zeggen niet alles, maar laten we ze voor het gemak even geven: ongeveer 1000 acts, 60 podia, een kleine 400.000 bezoekers gedurende de week, 7 dagen festival en een toegangsprijs van 100 euro. Toegegeven, daar is een beetje mee gesmokkeld. Veel van de ‘artiesten’ zijn (lokale) Hongaarse bands. Of coverbands. Kijk dan ook niet gek op als je de Hongaarse Rage Against The Machine coverband tegen het lijf loopt, die Bombtrack fonetisch mee zingt. Niet iets waarvoor je naar Hongarije afreist, wel iets waar je tijdens je lunch de slappe lach van krijgt

Waar je wel voor naar Sziget afreist, is een week lang genieten van muziek, mensen ontmoeten, feesten en ontspannen. Waar sommige festivals in de Benelux de neiging hebben om hun muzikale programma zó vol te stoppen dat je constant loopt te rennen om vooral maar niets te missen, daar beginnen de bands hier op het hoofdpodium pas om 16 uur ‘s middags. En gaan rustig tot ver in de nacht door. Toegegeven, heel veel (top)bands zoals op een soortgelijk festival in de Lage Landen heeft Sziget niet. Dat zie je ook terug in de toegangsprijs. Maar elke avond staat er wel een topband. Is het niet Nick Cave, danwel Korn of anders Sean Paul. Het programma van 170 internationale artiesten wordt netjes uitgesmeerd over de week, zodat je je nauwelijks hoeft te haasten. Toch staan ook hier de festivalgangers te trappelen voor de poort van het eiland tot ze toegelaten worden.

De dag voor het festival begint, op dinsdagmiddag, wordt het terrein reeds opengesteld voor bezoekers. Hele volksstammen zitten te wachten tot ze eindelijk de brug over kunnen, het eiland op, of mensen zitten te wachten op hun vrienden die ook zullen arriveren. Hierbij wordt al de nodige alcohol genuttigd, waardoor velen al niet meer op hun benen kunnen staan tegen de tijd dat ze hun tassen het eiland op zeulen. Lijken mensen erger bezopen als je ze niet kunt verstaan? Wanneer we dan het terrein op mogen valt gelijk nog een verschil op met festivalterreinen van Nederlandse festivals; er is op Sziget geen scheiding tussen camping en festivalterrein. De verschillende tenten, podia, en geïmproviseerde bühnes liggen verspreid over het hele eiland, daartussen kun je bijna overal je tentje opzetten. Dat gebeurt dan ook. Kamperen op het openlucht filmveld, naast een podium, op een grasveld, aan de oevers van de Donau, tussen (en zelfs in!) de bomen, of tegen een oplopende helling… overal zetten mensen hun tentje op. Deze opstelling is illustratief voor het festival. We zien mensen met honden rondlopen, er worden kampvuurtjes gestookt, en er wordt gezwommen in de Donau. Niets geen strenge security, alleen wanneer het écht te gortig wordt komen de medewerkers zich ermee bemoeien. Vrijheid, blijheid, en alle ruimte om een feestje te bouwen. Hoe jij wilt, wanneer je wilt.

12345

FOTOGRAFIE:

123456
Basement Jaxx foto Sziget 2005 Basement Jaxx foto Sziget 2005 Basement Jaxx foto Sziget 2005 Basement Jaxx foto Sziget 2005 Beatsteaks foto Sziget 2005 Beatsteaks foto Sziget 2005  foto Sziget 2005  foto Sziget 2005  foto Sziget 2005  foto Sziget 2005  foto Sziget 2005 T.O.K. foto Sziget 2005
 
123456
 
festival logo

PUKKELPOP 2005Festivals blijven een mooi fenomeen. Duizenden mensen die massaal hun tentjes...

festival logo

SUMMER DARKNESS 2005 Komende drie dagen zullen er weer heel wat rare blikken gaan richting de...