VERSLAG: North Sea Jazz 2010

VERSLAG: Harm Groustra  

123

Dag 2

De tweede dag van het North Sea Jazz festival staat vooral in het teken van de oudgedienden. Met Al Green, Sharon Jones en Macy Gray als prominenten op de affiche belooft het een bijzondere avond te worden. Maar ook genoeg spannends op het programma; zo openen we met The Roots, die dit jaar het prima ontvangen How I Got Over uitbrachten.

Alhoewel de zaal bij lange na niet volstaat en het geluid niet altijd meewerkt, valt er op het optreden van The Roots weinig af te dingen. Het collectief heeft er dan ook al een paar jaar podiumervaring. De nieuwe nummers maken nog niet veel los in Rotterdam, maar oud werk als The Seed 2.0 zorgen natuurlijk voor een grote en dansende menigte. Dankzij een grote groep muzikanten, van saxofonist tot gitarist, is het geluid overweldigend en bewijst The Roots maar weer eens dat ze op elk festival terecht kunnen.

Maar het hoogtepunt van dag 2 is een oude rot; Al Green. Vanaf het moment dat hij het podium opstapt en rozen uitdeelt aan de dames vooraan, kan hij niets meer fout doen. Naast zijn eigen hits brengt hij een scala aan soulklassiekers. Gedurende een dik uur staat de Nile vol met glimlachende, heupwiegende mensen. Green zelf danst er ook op los, alsof hij nog steeds de jonge god is als toen hij doorbrak. Hij lacht, charmeert, doet zijn jasje wel vier keer aan en uit en geeft een show weg waar menig artiest in de bloei van zijn leven niet aan zou kunnen tippen.

De andere oudgediende vanavond, Sharon Jones, doet precies wat je van haar verwacht. Een show die terug gaat naar de jaren vijftig, zonder alle elektronische foefjes, maar gewoon lekker ouderwets. Alsof we ons met zijn allen in een bruine kroeg van zestig jaar terug bevinden. Of het nu nummers zijn van de laatste plaat, I Learned The Hard Way, of van haar debuutalbum; het gaat er allemaal in als zoete koek. Feit is wel dat het niet bijzonder goed of legendarisch is, maar gewoon vermakelijk.

Vanwege een bijzonder slechte treinverbinding is dit het laatste concert dat Festivalinfo ziet op de zaterdag. Nog een dag te gaan, met onder andere Katie Melua en Stevie Wonder. Daarnaast staat de zondag vooral in het teken van de WK finale tussen Nederland en Spanje. Het concert van Stevie Wonder begint dan ook pas als het laatste fluitsignaal heeft geklonken. Maar voor nu nemen we weer even afscheid van Rotterdam, na een fijne dag waarop Al Green bewees dat hij nog altijd de grootste ster is.

123
 
festival logo

SUIKERROCK 2010In het Belgische Stienen vindt al sinds 1987 een het Suikerrock Festival...

festival logo

SUMMERJAM FESTIVAL 2010 De 24ste editie van Summerjam (reggae, ragga, hip hop en ska-festival) zal...