VERSLAG: You Make Music 2006

Festivalinfo was aanwezig op Youmakemusic.com 2006 voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 9 foto's.

VERSLAG:

12

You Make Music - deel 1

Zondag 15 januari staat in het teken van het eerste YouMakeMusic.com festival in het Utrechtse Tivoli de Helling. Ter ere van de gelijknamige website is er een goed programma samengesteld op een mooie locatie. Het is een mooie aanleiding om met het weekend goed af te sluiten met mooie live muziek en daarmee lijkt de opzet op voorhand al geslaagd. Bij aankomst in Utrecht blijkt er al een behoorlijke rij voor de kassa te staan.

Bij binnenkomst staat Daniël Benjamin op het punt te beginnen. De zaal is al goed gevuld. Het verhaal van Benjamin is er eentje met een geschiedenis. Al jaren treedt hij op in binnen- en buitenland en brengt hij (succesvol) platen uit in eigen beheer. Nog steeds is er geen platenmaatschappij in zee gegaan met de talentvolle singer-songwriter. Vanavond is de altijd vriendelijke oosterbuur niet helemaal in goede doen. De wil is er zeker, maar een verkoudheid maakt zijn optreden niet tot de beste uit zijn carrière. Maar misschien wel belangrijker dan dat is het plezier dat de band op het podium uitstraalt. Samen met zijn vierkoppige band haalt Daniël er alles uit en bedankt het publiek herhaaldelijk dat hij hier mag spelen.

De kop is eraf en na een kwartier van af- en opbouwen betreed Harold Konickx, beter bekend als Harold K het podium. Deze zuiderling is een singer-songwriter die met zijn folkliedjes uiteenlopende verhalen over het leven vertelt. De onderwerpen variëren van Elvis tot wierook, goud en mirre. In het begin van het optreden heeft het publiek nog een beetje moeite om in de juiste stemming te komen. Maar na het Katholied Drinklied lijkt hij ze toch voor zich te winnen. De melancholie in zijn muziek maakt plaats voor meer up-tempo nummers en dit blijkt een juiste keuze te zijn.

De zaal begint ondertussen steeds voller en voller te stromen en het lijkt erop dat het zo goed als uitverkocht is. Het publiek baant zich een weg dicht bij het podium voor Brown Feather Sparrow. De band rond zangeres Lydia Wever draait inmiddels al weer enkele jaren mee en krijgt een steeds grotere aanhang. Voor dit concert zijn enige aanpassingen nodig vanwege de polsblessure van bassist/gitarist Paul (notabene opgelopen bij een wedstrijd achteruitlopen!). Voor deze gelegenheid heeft invaller Arjen tot laat in de avond de baspartijen ingestudeerd. Ondanks deze verandering weet de band toch een heel goed optreden te geven. Brown Feather Sparrow is in staat om de intimiteit die uit hun muziek spreekt over te brengen op het publiek. Het nummer Built Your Own House blijkt een ware publiekslieveling te zijn. Drie kwartier lang heeft de band het publiek weten te vermaken met mooie ingetogen liedjes.

De band Mist gaat verder waar Brown Feather Sparrow is gebleven. Het optreden van Mist begint met een nevel van klanken en geluiden zodat de band haar naam eer aan doet. Naarmate het eerste nummer vordert worden de structuren van de liedjes overzichtelijker. Het is snel duidelijk dat we van deze band geen standaard popmelodieën hoeven te verwachten. Dit doet echter niets af aan de kwaliteit van de muziek. Zanger/gitarist Rick Treffers mag dan de spil van de band zijn maar dat maakt de andere leden van de Mist niet minder belangrijk. Op het podium blijkt deze band uitstekend op elkaar ingespeeld te zijn en is iedereen in staat om in dienst van de muziek te spelen.

12

FOTOGRAFIE:

at the close of everyday foto You Make Music 2006 at the close of everyday foto You Make Music 2006 Brown Feather Sparrow foto You Make Music 2006 Campsite foto You Make Music 2006 Campsite foto You Make Music 2006 Daniel Benjamin foto You Make Music 2006 Daniel Benjamin foto You Make Music 2006 Harold Konickx foto You Make Music 2006 Mist (NL) foto You Make Music 2006
 
 
festival logo

NOORDERSLAG 2006Men neme 31 podia, 180 bands, 30 radiostations uit binnen- en buitenland en...

festival logo

STATE-X/NEW FORMS 2005 Met een grand entree worden we binnengehaald op het festival State-X/New...