VERSLAG: Graspop Metal Meeting 2011

Festivalinfo was aanwezig op Graspop Metal Meeting 2011 voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 160 foto's.

VERSLAG: Bas van Poppel  

123

Zaterdag 25 juni

Aan het begin van de tweede dag van Graspop werd bekend dat Ozzy Osbourne een ernstige keelontsteking heeft opgelopen. Als gevolg dus geen optreden van Ozzy Osbourne. De organisatie van Graspop is echter voorbereid op alles: Judas Priest zal headlinen met een set van niet één, maar twee uur, inclusief pyro en laser show. Daarnaast is het in Belgïe wereldberoemde Channel Zero om de vrij gekomen plek op het affiche in te nemen, waarbij deze gelijk het nieuwe album presenteren dat net twee weken uit is.

Rock cabaretier Alex Agnew is een begrip in België. Sinds 2010 is zijn band Diablo Boulevard dit ook. De heavy metal met de Vlaamse komiek op zang is erg aanstekelijk en naast grappenmaker laat Agnew horen ook een prima zanger te zijn. Het oudere werk is sterk, maar vooral nummers van het nieuwe album Builders of Empires staan als een huis. Vul dit aan met een zanger die als geenander een publiek kan bespelen en opzwepen en om half 12 ’s ochtends zijn op Graspop al een paar honderd fans al in de moshpit, de wall of death of de circle pit. Als ze na aanmoediging van Agnew nog niet aan het crowdsurfen zijn. Zonder twijfel een van de sterkste optredens op het hoofdpodium in dit weekend.

De “black & roll” van Kvelertak sloeg vorig jaar in als een huis. Op menig eindlijstje van 2010 prijkte het titelloze album van de Noren. De band weet rock & roll, black metal en punk te combineren tot een muzikaal geheel waar menig metal liefhebber even aan zal moeten wennen. Wie goed luistert hoort echter dat de songs van de band erg sterk in elkaar zitten. Live presteert de band ook goed, vooral zanger Hjelvik gaat compleet uit zijn dak gedurende het optreden. Het publiek geniet zichtbaar. Nieuwsgierig geworden? Kvelertak komt nog een paar keer terug naar Nederland en België dit jaar.

Lacuna Coil werd begin jaren ’00 bekend met werk dat vooral te plaatsen was in het gothic metal genre. Comalies en Karmacode waren de albums die de band het grote succes brachten. Het programma boekje van Graspop vertelde dat de band tegenwoordig is overgestapt naar een “alternatiever, meer Amerikaanser geluid”. Laat dit nou net het minpunt zijn aan het optreden. De twee nieuwe nummers waarmee de band aftrapt worden door het publiek maar lauw ontvangen. Met krakers als ‘Heaven’s A Lie’, ‘Our Truth’ en ‘Enjoy The Silence’ stelt de band het publiek alsnog tevreden.

Afgelopen jaarkwam er een album uit van een onbekende Zweedse band genaamd Ghost, die mensen vooral deed denken aan Mercyful Fate. Anno 2011 doet de band veel grote metal festivals aan, zoals ook Graspop Metal Meeting. De metal dome is afgeladen voor de band waarvan de identiteit van alle bandleden onbekend is. Het publiek krijgt een uur vol nummers van het sterke debuut album voorgeschoteld en gedurende de set wordt het enkel maar drukker. Is dit dé nieuwkomer van 2011? Voor mij voorlopig wel.

In 2007 speelde Celtic Frost een ijzersterke set op Graspop. Anno 2011 is Tom Gabriel Warrior terug met zijn nieuwe band Triptykon. Gelukkig voor de fans van het opgeheven doomcollectief Celtic Frost, tapt Triptykon uit hetzelfde muzikale vaatje. Tussen de nummers van het briljante debuut Eparistera Daimones wordt Graspop getrakteerd op de Frost klassieker ‘Circle Of The Tyrants’ en bedankt Warrior het festival omdat hij terug mocht komen voor dit optreden. Hopelijk komt de band na het festivalseizoen snel met nieuw werk, dit optreden smaakt namelijk naar meer.

Moonspell is legendarisch in Portugal. In de rest van Europa is de band ook al jaren geen onbekende meer. De band tourt al een paar jaar de wereld rond met het album Night Eternal op zak en levert op Graspop een strak optreden met alle grote hits van de band. Intussen is de band ook bezig met een nieuw album, dat begin 2012 uit komt.

De Zweed Peter Tägtgren heeft met zijn deathmetal band Hypocrisy al verscheidene malen op Graspop gespeeld. Dit maal staat hij er met zijn industrial project Pain. De afgelopen jaren is dit project steeds bekender geworden en lijkt intussen bijna net zoveel mensen te trekken als het oude vertrouwde Hypocrisy. Reden is de aanstekelijke mix van industrial, metal en electro, waarbij de link al snel valt te leggen naar bands als Rammstein en Fear Factory. Op Graspop vliegt de band door een best of set heen van de band. Nummers waarmee de band groot is geworden als ‘End Of The Line’ en ‘Shut Your Mouth’ worden massaal meegezongen door de volle metal dome. Deze band verdient een hogere plek op het affiche, en met de groei die de band door maakt lijkt dit slechts een kwestie van jaren.

Cradle of Filth is nooit serieus genomen als black metal band, en zal dat waarschijnlijk ook nooit worden. Muzikaal is het dik op orde bij de Britse metalband. Het geluid staat goed en zelfs Dani Filth springt over het podium heen en lijkt vandaag goed bij stem. Het meest recente album is niet was niet erg succesvol maar de band heeft genoeg ouder werk om een sterke show neer te zetten op Graspop, en doet dit met verve.

Een van de grondleggers van heavy metal is Judas Priest, en met het uitvallen is de band de grote headliner van Graspop 2011. De show maakt onderdeel uit van de Epitaph tournee: de grote afscheidstournee van Judas Priest. Net als twee weken eerder in de Tilburgse 013, wat een opwarm show was voor de festivaltournee, speelt de band een setlist bestaande uit nummers uit de gehele tijdlijn van Judas Priest. Het bekendere werk zit in het tweede deel van de set; ‘Breaking The Law’, ‘Painkiller’ en ‘Electric Eye’ sluiten de set af waarna er nog een toegift komt met ‘Hell Bent For Leather’, ‘You’ve Got Another Thing Comin’’ en als het tegen het einde van de toegift bijna 1 uur is trakteert de band op een extra toegift met ‘Living After Midnight’. Rob Halford is goed bij stem en gitarist Richie Faulkner kan de gitaarpartijen van recent vertrokken bandlid van het eerste uur K.K. Downing prima aan. Deze band is met recht legendarisch te noemen en al is het de afscheidstournee, “The Priest” mag altijd terug komen naar Graspop.

123

FOTOGRAFIE:

1234567891011121314
Dio Disciples foto Graspop Metal Meeting 2011 Dio Disciples foto Graspop Metal Meeting 2011 Dio Disciples foto Graspop Metal Meeting 2011 Dio Disciples foto Graspop Metal Meeting 2011 Dio Disciples foto Graspop Metal Meeting 2011 Dio Disciples foto Graspop Metal Meeting 2011 Dio Disciples foto Graspop Metal Meeting 2011 Heaven Shall Burn foto Graspop Metal Meeting 2011 Heaven Shall Burn foto Graspop Metal Meeting 2011 Heaven Shall Burn foto Graspop Metal Meeting 2011 Korn foto Graspop Metal Meeting 2011 Korn foto Graspop Metal Meeting 2011
 
1234567891011121314
 
festival logo

BOSPOP 2011De 31e editie van Bospop, met onder meer ex-Beatle Ringo Starr, Anouk, Joe...

festival logo

SONISPHERE FRANCE 2011 Twee volle dagen beukende metal en eindigen met The Big Four, Anthrax,...