VERSLAG: Bospop 2011

VERSLAG: Francis Pronk  

  123  

Dag 2

Dag twee van Bospop is aangebroken en vandaag staat de band op het programma waar bijna iedereen het meest naar uitkijkt: Ringo Starr & His All Starr band. Raar dat hij geen headliner is vanavond. Voor het zover is trappen we af met een aantal Limburgse bands zoals The Dirty Denims en de Weerste feestband Harrie & De Gebroeëke Zwiêgelkes.

's Middags zien we de Schotse KT Tunstall op het podium staan. In 2005 brak ze door met haar nummer 'Black Horse & The Cherry Tree', maar eigenlijk hebben we, op een aantal singles na, weinig meer van deze dame gehoord. Vorig jaar is haar album 'Tiger Suit' uitgekomen en vandaag zal ze moeten overtuigen dat KT Tunstall geen eendagsvlieg is. Haar uitgebrachte singles zijn redelijk rustige nummers met een aanstekelijke flow erin. Wie vandaag denkt een rustige show te krijgen komt bedrogen uit. Naast de frontvrouw staat een andere dame met haar gitaar. Wat velen niet weten is dat dit Charlotte Hatherley is, die vroeger o.a. in Ash en Bat For Lashes heeft gespeeld. KT Tunstall bewijst dat zij ook zonder haar band prima voor de dag kan komen. Bij 'Other Side Of The World' staat zij in haar eentje op het podium en komt er een sampler tevoorschijn, waarmee ze haar stem opneemt. Wanneer zij dit later weer afspeelt lijkt het net of iemand anders de backing vocals doet. Dit gebeurt ook bij 'Black Horse & The Cherry Tree'. Daar neemt ze het welbekende "Woohoo" op en zelfs haar gitaarspel en tamboerijn worden opgenomen en later weer afgespeeld. Als je je ogen dicht zou doen, zou je zweren dat er een hele band aan het spelen is, maar het alleen is de frontvrouw solo. Haar andere bandleden komen in het midden van het nummer erbij om nog wat extra kracht aan het nummer toe te voegen. Onder andere een trompetist laat zich zien.

De frontvrouw is echt een manusje van alles, want niet alleen met een elektrische en akoestische gitaar komt zij goed uit de verf, ook met een basgitaar gaat het haar prima af. Niet alleen dansbare liedjes passeren de revue, ook rustiger repertoire komt voorbij. Zo kondigt zij 'Difficulty' aan als "een nummer om te huilen" en daaropvolgend 'Lost'. Absoluut mooie liedjes, maar de liedjes met meer pit bekoren het publiek meer. Gelukkig geen inkakmomentje meer, want het tempo zit er weer goed in bij 'Saving My Face'. Het einde van de set nadert en de frontvrouw slaat tijdens 'Push That Knot Away' de energie die nog over is eruit op de floortom. Uiteraard mag hitje 'Suddenly I See' niet ontbreken aan de set, dus dat is dan ook een prima afsluiter. KT Tunstall bewijst inderdaad dat ze geen eendagsvlieg is. Een optreden dat boven verwachting goed is.

Rond kwart voor vijf is het dan zover. Jong en oud zijn in grote getale naar de mainstage gekomen om legende Ringo Starr te aanschouwen met zijn All Starr Band. Ringo Starr is uiteraard een fenomeen om te zien, maar de band die hij om zich heen heeft verdient ook alle aandacht. Hij heeft niet gekozen voor de minste bandleden, want de band bestaat o.a. uit Wally Palmar (zanger/gitarist The Romantics), Edgar Winter en Rick Derringer (uit Edgar Winter), Gary Wright, Richard Page (Mr. Mister) en drummer Gregg Bissonette, die in zijn vroegere jaren o.a. bij Joe Satriani heeft gedrumd. De band opent met 'It Don't Come Easy'. Ringo Starr is niet de beste zanger, maar het is een icoon; hij kan bijna niets fout doen.

Een paar schoonheidsfoutjes in de zang, die we met een korreltje zout nemen. De 71-jarige ex-Beatle treedt tenminste nog op ondanks zijn leeftijd. Eergisteren was hij jarig en het publiek zet daarom ook 'Happy Birthday' in. Hij kondigt 'Choose Love' aan als nummer dat erg belangrijk voor hem is. Bij dit nummer slaat hij de vocalen over en neemt hij plaats achter het drumstel, waar hij eigenlijk hoort. Leden uit de All Starr Band nemen de vocalen over zoals Gary Wright. De band heeft dan wel de naam van Ringo Starr, maar eigenlijk is dat overbodig. Ringo is en blijft een belangrijke naam in de muziekwereld, maar de andere bandleden vallen een beetje in het niet. Zij verdienen evenveel aandacht als Ringo. Gary Wright begroet het publiek met: "Hoe gaat het met jou?" en zijn nummer 'Love Is Alive' wordt ingezet (met nog steeds Ringo Starr op drums). Wright speelt het nummer op een keytar, een combinatie van een keyboard en een gitaar. Daarna is het de beurt weer aan Ringo. "If you don't know this song... You're in the wrong venue". Vervolgens wordt 'Yellow Submarine' ingezet en luidkeels meegezongen door de menigte.

Er staan nog meer grootheden op het podium, dus het stokje wordt doorgegeven aan Edgar Winter. Met een synthesizer om zijn nek laat hij de tonen van 'Frankenstein' horen. Dit nummer heeft drie stappen: eerst speelt Winter op de synths, vervolgens pakt hij een saxofoon erbij en om het helemaal af te maken laat hij zich gaan op een mini drumstel. Dit is wel een erg lang nummer met veel poespas, maar omdat er steeds verschillende dingen gebeuren verveelt het niet. Ook gitarist Rick Derringer krijgt zijn momentje: hij speelt 'Rock and Roll, Hoochie Koo', waarna een gitaarsolo te horen is, die we nog nooit eerder deze Bospop editie hebben gehoord. Hij heeft hierbij de jonge muzikanten een poepie laten ruiken, want een uthoudingsvermogen heeft deze 'oude lul' nog steeds. Ringo Starr zingt nog een aantal Beatles nummers zoals 'I Wanna Be Your Man' en het publiek krijgt alweer 'With a Little Help from My Friends' voorgeschoteld. Dit keer niet van Joe Cocker, maar van de originele artiest. Ook Richard Page laat zijn Mr. Mister klassieker 'Broken Wings' horen. Veel herkenbare muziek door de oude rotten in het vak. Jong en oud genieten van deze show, die eigenlijk veel te kort duurt. Afsluiter 'Give Peace a Chance' van John Lennon maakt de set helemaal af. Ondanks dat het langer had mogen duren, was dit een show om van begin tot eind van te genieten.

Later op de avond staat de Zweedse band Roxette op de mainstage. 'Listen to your heart', 'The Look' en 'Joyride' hebben hoge posities gehaald in de Nederlandse hitlijsten en de band is nog lang niet klaar met spelen. Begin dit jaar hebben ze een nieuwe singel genaamd 'She's Got Nothing On (But The Radio)' uitgebracht. Het duo opent met 'Dressed for Success' en het feest genaamd 'Roxette' is begonnen. Het publiek is het hele weekend al erg in meezingmodus, maar bij Roxette wordt het hoogtepunt bereikt. Zelfs bij Joe Cocker en Ringo Starr werd niet zo hard meegebruld als bij de hits van Roxette. De Zweedse band heeft het makkelijk vandaag, want het publiek zingt de woorden voor hun. Zanger/gitarist Per geeft aan dat '7Twenty7' zijn favoriete nummer is en geef hem geen ongelijk. Een krachtig, maar voor velen onbekend nummer. Het blijft meteen hangen en is na hun greatest hits het meest opvallende nummer van de set. De laatste drie nummers zijn echte klassiekers. Bij 'Joyride' verschijnen er ballonnen in het publiek en de menigte heeft het schijnbaar nog steeds zichtbaar naar hun zin. 'Listen To Your Heart' en 'The Look' sluiten de meezingset van Roxette af, een band die niet had mogen ontbreken op het festival.

De afsluiter van dag twee is Anouk. Na een intro van een gitaarsolo begint ze met 'Girl'. Hierna komen haar achtergrondzangeressen en zanger het podium op. Ze zien er wel erg bekend uit, maar alle ogen zijn tot nu toe gericht op Anouk. Anouk doet vandaag niet aan glitter en glamour en staat in een doodgewone trui en spijkerbroek op het podium. We maken vooral kennis met de moderne Anouk, want er wordt veel materiaal gespeeld van haar meest recenste albums. Uiteraard mogen oldschool hits als 'Nobody's Wife' en 'Lost' niet ontbreken, maar het lijkt alsof ze afstand heeft gedaan van haar oude repertoire. De meeste Bospop acts spelen juist hun oude hits, maar Anouk doet juist het tegenovergestelde. Wanneer ze de band voorstelt krijgen we gelijk. De achtergrondzangeressen die zo bekend voorkwamen zijn niet de minsten: Trijntje Oosterhuis en Jenny Lane vertegenwoordigen de band van Anouk. In eerste instantie verwacht je zulke grote namen (vooral Oosterhuis) niet in de band van Anouk, vandaar de twijfel. Anouk brengt vandaag voor de zoveelste keer kwaliteit met haar sterke songs en stem. Wederom een goede afsluiter van een succesvolle dag. Op naar dag drie van Bospop.

  123  

FOTOGRAFIE: Erik Luyten  

1234567891011  
Yasmin foto Bospop 2011 Yasmin foto Bospop 2011 Yasmin foto Bospop 2011 Yasmin foto Bospop 2011 Yasmin foto Bospop 2011 Foreigner foto Bospop 2011 Foreigner foto Bospop 2011 Foreigner foto Bospop 2011 Foreigner foto Bospop 2011 Foreigner foto Bospop 2011 Foreigner foto Bospop 2011 Foreigner foto Bospop 2011 Foreigner foto Bospop 2011 The Faces ft. Mick Hucknall foto Bospop 2011 The Faces ft. Mick Hucknall foto Bospop 2011
 
1234567891011  
 
festival logo

DIJKPOP 2011

festival logo

GRASPOP METAL MEETING 2011 Graspop 2011 is de 16e editie van dit grootste metal festival van de BeNeLux....