VERSLAG: North Sea Jazz 2011

VERSLAG:

  123  

North Sea Jazz - zondag 10 juli

Aan Jan Akkerman de eer om de derde en laatste festival dag van North Sea Jazz 2011 af te trappen. De gitarist die door velen wordt beschouwd als de beste gitarist van Nederland ziet bij op komst echter slechts een paar honderd mensen voor zich staan. Na een half uur begint Akkerman steeds meer te lachen wanneer het publiek groeit tot een paar duizend mensen. De menigte wordt getrakteerd op een goede show met enkele gastoptredens, waaronder trompettist Eric Vloeimans.

Hidden Orchestra is de eerste van vier optredens in de Darling zaal die puur gericht zijn op elektronische jazz. De zaal zit goed vol voor de nog vrij onbekende band die vandaag speelt met drie extra bandleden. Synthesizer, bass en harp vormen samen een schitterend spel dat ondersteund door twee percussionisten een erg sterke show vormt. De muziek loopt uit een van rustig klassiek naar iets sneller tot we invloeden van bijvoorbeeld Radiohead tegen komen. Een leuk optreden van dit verstopte orkest.

De Amerikanse soul zanger Raphael Saadiq presenteert op North Sea Jazz zijn nieuw album Stone Rollin'. De man zet in een half gevulde zaal een set neer gevuld met nummers die uiteenlopen van soul tot rock. Heel bekend het werk van de zanger die er jonger uit ziet dan hij is nog niet, maar daar gaat zeker verandering komen. Dit najaar gaat Saadiq op tournee met Lenny Kravitz en dat lijkt slechts het begin van de nieuwe superster.

Afgelopen jaar had James Blake een grote hit met ‘Limit To Your Love’. Velen vonden het nummer fantastisch, velen vonden het niets. Op North Sea Jazz zit de zaal tien minuten voor aanvang in ieder geval vol. Honderden mensen passen er niet meer bij. De Brit heeft voor het optreden een band om zich heen verzameld en spreekt behalve een kort ‘thank you’ weinig tegen het publiek, dat netjes klapt na elk nummer. Een beste zanger blijkt Blake niet te zijn, maar de show is verder goed verzorgd en het optreden van een klein uur wordt rustig afgewerkt.

Tom Jones is zonder twijfel een van de grootste pop artiesten uit de muziekgeschiedenis. Jones heeft een uur en een kwartier om het publiek te verwennen, wat niet lang is, gekeken naar alle hits die hij heeft gescoord de afgelopen decennia. Het eerste half uur wordt besteed aan nieuwe nummers, waarna twee nummers van Jerry Lee Lewis ten gehore worden gebracht. Als vervolgens ‘Delilah’ door de speakers galmt volgt een half uurtje met zijn grootste hits als ‘It’s Not Unusual’, ‘Green, Green Grass Of Home’ en uiteraard de afsluiter ‘Kiss’. De rust van de eerst helft tegenover het spektakel van de tweede helft zegt genoeg: we willen eigenlijk gewoon anderhalf uur lang hits.

Een van de vreemdere namen op het affice is Snoop Dogg die speciaal voor vandaag integraal zijn debuut album ‘Doggystyle’ speelt. Samen met gasten van het album als Kurupt, Warren G., Joe Cool en Lady Rage brengt Dogg ijzersterk optreden ondersteund door videobeelden van onder andere de videoclips van het album. Dat hij een kwartier te laat begon is geen verrassing, dat de Nile het hele weekend nog niet zo vol heeft gestaan wel. De grote hiphop ster trakteert het publiek aan het einde van zijn set nog op zijn meest recente hit ‘Sweat’ en dé klassieker ‘Whats My Name’. Harder is er dit weekend niet gedanst en gesprongen, Snoop Dogg pakt North Sea Jazz met gemak in.

Flying Lotus is een van de laatste acts dit weekend. De producer die ook wel ‘FlyLo’wordt genoemd is naast Snoop Dogg een van de hardere acts op deze editie van North Sea Jazz met electrobeats vermengd met jazz en hiphop. In tegenstelling tot al zijn voorgangers in de kleine ‘Darling’ zaal laat hij het publiek op staan uit de stoelen en wordt er al snel door de hele zaal gedanst op de beats van FlyLo. Flying Lotus is een van de beste avantgarde electro acts van dit moment en bewijst dat op North Sea Jazz met speels gemak.

  123  
 
festival logo

WERFPOP 2011Dit jaar was er voor de 30 ste keer Werfpop. De organisatie had een mooi en...

festival logo

METROPOLIS 2011 Maar liefst 30.000 mensen komen af op dit festival dat alleen kleine...