VERSLAG: Sally Family Festival 2006

Festivalinfo was aanwezig op Sally Family Festival 2006 voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 17 foto's.

VERSLAG: Marcel Kamphuis  

12

Sally Family Festival

Dat een platenmaatschappij een festival organiseert met eigen bands is allang niet nieuw meer. Het negenjarige Sally Forth Records doet dit vandaag met hun eigen Sally Family Festival. Een festival van het Nederlandse indie-label, als presentatie voor nieuwe labelleden en nieuwe muziek van de vertrouwde leden. Drie jaar geleden werd het dochterlabel Volkoren opgericht, waarvan we vanavond ook bands in de Melkweg kunnen verwachten.

Wanneer het nog (relatief gezien) rustig in de zaal is, begint opener Ponoka; de naam van een klein stadje in Canada waar frontman Rick de Gie opgegroeid is. Met de hulp van een drummer, gitarist, toetsenist en zangeres maakt hij indie-pop (denk aan Lemonheads, Pavement, Sparklehorse, Eels). Na twee nummers laat Rick weten het erg tof te vinden om op het festival te staan. Uit de reactie blijkt dat het publiek het hiermee eens is. Ponoka is erg afwisselend en beëindigt de korte set met ‘September’, een single waarbij alle kanten van de band belicht worden. “Dankjewel voor het luisteren en veel plezier met de andere bands.

Wanneer de tweede act wordt aangekondigd, blijkt er een wijziging in het programma te zijn. De tweede naam van vandaag is namelijk het experimentele A Red Season Shade. Naast de muziek is de band zelf ook behoorlijk apart. Zo staat zanger Charles niet in het midden van het podium, maar aan de rechterkant, in het donker. De zang speelt bij deze Franse band dan ook geen grote rol. Veel van nummers doen het zelfs zonder. Tussen de nummers door wordt de microfoon ook niet gebruikt. Dit zorgt voor pijnlijke stiltes en veel gepraat in het publiek. Wanneer het viertal het laatste nummer wil inzetten, wordt de gitarist geroepen. Deze loopt vervolgens naar de microfoon en zegt dat ze alweer moeten stoppen. Eindelijk communicatie, maar helaas met een vervelende boodschap. Het: “Thank you, you are so sweet and we love Amsterdam.” maakt echter veel goed.

Geïnspireerd door bands als Joy Division, The Cure, Interpol en Editors zag Silence Is Sexy drie jaar geleden het levenslicht. In het najaar zal het debuutalbum (‘Everything You Should Know) van de band verschijnen en vandaag laten ze weten klaar te zijn voor de release. De band creëert een eigen geluid door gitaar te spelen met een drumstokje en door regelmatig los te gaan op de gitaarpedalen. Het totaalbeeld is een goede Nederlandse opvolger voor Miss Antartica, dat eerder dit jaar helaas de stekker eruit trok. Na een half uurtje is het alweer tijd voor het laatste nummer, tevens de single die “bij de merchandise te koop is voor slechts drie euro”. Ook deze jongens bedanken ons voor het komen en wensen ons nog veel plezier. Als het zo door gaat, zal dat wel lukken!

Na een kwartiertje ombouwen is het tijd voor de hardste band tot nu toe. Dit zijn de indie-rockers van Satellite7. Naast het knallen heeft deze Utrechtse band ook een gevoelige kant; de zanger wil graag aandacht voor een goed doel. “Als jullie dan toch straks onze cd kopen daarachter, teken dan meteen de petitie ‘Stop the traffic”. Deze petitie is op poten gezet om mensenhandel tegen te gaan. Altijd een goede zaak wanneer bekende artiesten zich inzetten voor zo’n doel. Het publiek reageert, net als bij de andere bands, wat nonchalant op de muziek. Graag had ik ze even helemaal los zien gaan op dit viertal. Zanger/gitarist Stefan van Maurik ziet het toch wel zitten: “Bedankt en tot de volgende keer!”.

12

FOTOGRAFIE: Joël Rooth  

12
A Red Season Shade foto Sally Family Festival 2006 A Red Season Shade foto Sally Family Festival 2006 A Red Season Shade foto Sally Family Festival 2006 Campsite foto Sally Family Festival 2006 Campsite foto Sally Family Festival 2006 Ponoka foto Sally Family Festival 2006 Ponoka foto Sally Family Festival 2006 Satellite7 foto Sally Family Festival 2006 Satellite7 foto Sally Family Festival 2006 Silence is Sexy foto Sally Family Festival 2006 Silence is Sexy foto Sally Family Festival 2006 Silence is Sexy foto Sally Family Festival 2006
 
12
 
festival logo

CROSSING BORDER 2006De heren en dames politici in Den Haag willen zich wel eens druk maken over...

festival logo

KIDS RIGHT 2006 Stichting KidsRights zet zich wereldwijd in voor kwetsbare kinderen. Kinderen...