VERSLAG: Crossing Border 2006

Festivalinfo was aanwezig op Crossing Border 2006 voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 14 foto's.

VERSLAG: Ike Breed  

12

Vrijdag en Zaterdag

De heren en dames politici in Den Haag willen zich wel eens druk maken over kraken. Door strengere regels wordt geprobeerd om dit linkse alternatief tegen leegstand zoveel mogelijk tegen te gaan. Niet alleen verschillende bekende poppodia zijn ontstaan uit kraakpanden, ook op Crossing Border past het stempel ‘mede mogelijk gemaakt door de kraakbeweging’. Sinds de eerste editie in 1993 plaatsvond in een Haags kraakpand, is het festival diverse malen verhuisd en gegroeid tot een volwassen festival. Gooi de naam in de Grote Google Machine en er worden verschillende websites tevoorschijn getoverd die Crossing Border aankondigen als “the biggest literature, music and visual arts festival in Europe”. Vrij Nederland wijdde een special aan het festival en kaarten voor de vrijdag- en zaterdagavond raakten uitverkocht.

Het decor van het festival is het Theater aan het Spui en een drietal festivaltenten die op het Spuiplein zijn opgezet. In de entree van het theater wordt de bezoeker welkom geheten door DJ-collectief Swoolish. DJ’s die niet achter de draaitafels staan, maar zittend op een rode bank plaatjes draaien uit vervlogen tijden. De koffie, thee en appelgebak is niet aan te slepen. Het klinkt bijna truttig, maar Crossing Border is dit allerminst. Het festival doet zijn naam eer aan met een programmering die grensoverschrijdend en verrassend is.

Zo sta je op vrijdagavond het ene moment bij een zowel hard als hartverscheurend optreden van The Veils en het volgende moment in een zaal waar Benjamin Kunkel een verhaal voorleest over een pacifistische spin die uiteindelijk door uithongering overstag gaat en zich vastbijt in zijn prooi. Kunkel en andere schrijvers worden geïnterviewd over hun bijdrages aan het tegendraadse tijdschrift N+1. Deze naam is ontleend aan de gedachte dat er al een onnoemlijk aantal tijdschriften bestaat, dus dat er altijd wel plaats is voor nog een tijdschrift. Gezien de niet geringe aandacht die het literaire tijdschrift heeft gekregen, was dit geen verkeerde gedachte.

Op het programma van het festival staan vanavond een aantal muzikanten die niet alleen het oor, maar ook het oog proberen te bekoren. Midlake doet dit door hun mooie popliedjes te laten begeleiden door lieflijke filmpjes, veelal gemaakt in een bosachtige omgeving. In een andere zaal staat de Trachtenburg Family. Die projecteert bij elk liedje een ouderwetse diashow, die ze hebben opgescharreld op een rommelmarkt. Zanger en vader Jason van deze familie doet qua uiterlijk wel wat denken aan Austin Powers. Door zijn ietwat knullige manier van doen, maakt hij het optreden hilarisch. Dochter Rachel zit achter het drumstel en moeder Tina bedient de diaprojector. Dit gaat op een heerlijk gemoedelijke manier, zodat af en toe even gezocht moet worden naar de juiste serie dia’s. Pa Jason maakt verschillende grappige toespelingen op MTV en videoclips: “The biggest hit for tonight” is het nummer ‘Egs’. En daar heeft hij helemaal gelijk in.

In The Shelter, één van de tenten die buiten op het Spuiplein staan, is het afgeladen vol tijdens het optreden van Joan As Police Woman. Ze is dan ook niet de minste. Na samenwerking met artiesten als Rufus Wainwright, Lou Reed en Nick Cave en viool gespeeld te hebben als één van Anthony´s Johnsons, kwam Joan dit jaar met een eigen album, dat de hemel in werd geprezen. Helaas is op je tenen achterin een overvolle tent niet de beste manier om deze muziek te ervaren. Gelukkig staan er goede alternatieven op het programma.

12

FOTOGRAFIE: Mirjam Twigt  

12
 foto Crossing Border 2006 foto Crossing Border 2006 foto Crossing Border 2006 foto Crossing Border 2006 foto Crossing Border 2006 foto Crossing Border 2006 foto Crossing Border 2006 foto Crossing Border 2006 foto Crossing Border 2006 foto Crossing Border 2006 foto Crossing Border 2006 foto Crossing Border 2006
 
12
 
festival logo

LONDON CALLING 2006Nog nooit was een editie van London Calling zo snel uitverkocht als dit...

festival logo

SALLY FAMILY FESTIVAL 2006 Dat een platenmaatschappij een festival organiseert met eigen bands is allang...