VERSLAG: Graspop Metal Meeting 2015

Festivalinfo was aanwezig op Graspop Metal Meeting 2015 voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 172 foto's.

VERSLAG: Bas van Poppel  

1234

Vrijdag

Het programma op vrijdag begint al vroeg, de stoner formatie King Hiss heeft de eer om af te trappen om kwart over elf in de ochtend. Desondanks staan er al een paar duizend man te kijken naar de Vlaamse rockers; ze vormen een fijne band om wakker te worden.

Echt wakker worden gebeurt echter pas bij Der Weg Einer Freiheit. Deze Duitse blackmetal groep heeft inmiddels drie albums uit en lijkt veel inspiratie te putten uit werk van Emperor en Dissection. De veertig minuten durende set gaat snel voorbij met voortdurend pakkende riffs en ritmes. De show van de Duitsers is ijzersterk en is een van de verrassingen van de dag.

Butcher Babies is een totaal andere band, hier bij is alles opgezet rondom twee rondborstige zangeressen die schaars gekleed hun haar door de lucht gooien. De muziek is ook niet verkeerd, maar voor een goede combinatie van metal en seks kan je nog altijd beter naar Steel Panther luisteren.

De crowdfundingcampagne van Ne Obliviscaris was de meest succesvolle in Australië ooit, het resultaat is een enorme intercontinentale tour met onder andere een show op Graspop. Live komt het werk minder indrukwekkend over dan uit de studio, maar de afstemming van het geluid moet bij deze band perfect zijn,

Ghaal en King Ov Hell zijn geen onbekenden van het festival, God Seed stond twee jaar geleden al voor een volle tent, dat is nu niet anders. De sinistere uitstraling van de zanger blijft fascinerend om te zien en de band maakt gelukkig nog steeds ruimte in de setlist voor de sterke klassiekers van Gorgoroth, waar God Seed uit ontstond.

"Dat lijkt Ice-T wel.", "Dat IS Ice-T!". Niet iedereen weet dat deze celeb de band Body Count aanvoert, maar na vanmiddag weten alle aanwezigen op het festivalterrein dat wel. Mister Ice Motherfucking T bespeelt het publiek met speels gemak en de klassiekers van de band knallen over het publiek heen het hele terrein door. Alle clubshows in Nederland waren uitverkocht, over de show van Pinkpop werd druk nagepraat, en ook de show op Graspop maakt alle verwachtingen meer dan waar.

Ihsahn is vandaag de enige band waar alles fout gaat wat fout kan gaan. Gedurende de hele show wordt de band geplaagd door technische problemen waar de band zelf niets aan kan doen. Juist nu de beste man een nieuwe band om zich heen heeft, een nieuw nummer van het komende album laat horen en een mashup van Emperor klassiekers ten gehore brengt.

Dan maar naar de over-the-top show van Kiss, die gelijktijdig valt. De band heeft vaker op Graspop gestaan en heeft de show weer wat aangepast. Kabelbanen, verhogingen, vuur, vuurwerk, lichtshow; alles is aanwezig bij de belachelijk grote show van deze legendarische band.

Wanneer Marilyn Manson aan de afsluitende show begint is het veld achteraan al wat leger geworden, maar daar trekt de shockrocker zich weinig van aan. Over de jaren heeft Manson weer een steeds uitgebreidere show opgebouwd, hoewel het geen spektakel meer is zoals tien jaar geleden. Hij pakt qua muziekkeuze wel goed uit met vooral werk van Antichrist Superstar, iets waar veel mensen gelukkig van worden.

1234

FOTOGRAFIE: Frans LaHaye  

123456789101112131415
A Day To Remember foto Graspop Metal Meeting 2015 A Day To Remember foto Graspop Metal Meeting 2015 A Day To Remember foto Graspop Metal Meeting 2015 A Day To Remember foto Graspop Metal Meeting 2015 A Day To Remember foto Graspop Metal Meeting 2015 A Day To Remember foto Graspop Metal Meeting 2015 A Day To Remember foto Graspop Metal Meeting 2015 A Day To Remember foto Graspop Metal Meeting 2015  foto Graspop Metal Meeting 2015 Airbourne foto Graspop Metal Meeting 2015 Airbourne foto Graspop Metal Meeting 2015 Airbourne foto Graspop Metal Meeting 2015
 
123456789101112131415
 
festival logo

WE ARE ELECTRIC 2015Zon, strand en heel veel elektrische muziek. Eerste buiten editie We Are...

festival logo

VOLVO OCEAN RACE FESTIVAL 2015 Bekijk hier de foto's van Volvo Ocean Race Festival!