RECENSIE: Erland and The Carnival - Nightingale

Erland & The Carnival - Nightingale
2011-03-10 In 2010 verscheen het titelloze debuutalbum van het Britse Erland & the Carnival. Deze band bestaat uit multi-instrumentalist Simon Tong (The Verve, Blur, Gorillaz, The Good, the Bad and the Queen), gitarist/zanger Gawain Erland Cooper en David Nock (The Orb, The Cult) op drums. Dit sterke debuut, met naast eigen werk, eigentijdse en creatieve interpretaties van oude folksongs, deed velen uitkijken naar de opvolger Nightingale.

Na de eerste twee poppy songs verwacht je misschien meer van hetzelfde. Maar dan gaat 'Emmeline' van start met een spookhuis intro, enge orgeltjes en galmende geluiden. Op die ondertoon wordt gaandeweg een galopperend ritme gelegd. De combi van het griezelige en het vrolijke werkt heel goed. Die onheilspellende elementen zijn ook op andere songs te horen. Zo is 'I Wish, I Wish', ondanks de piepjes en geluidjes waarmee het verrijkt is, op een goede manier deprimerend. Monotoon gezongen teksten als "I wish I wish, but it's all in vain, I wish I was born again" maken hier een mooi zelfmedelijden lied van. Ook 'Dream Of The Rood' is een dromerig en onheilspellend lied. Volgens goede Erland and the Carnival traditie is dit een bewerking van een oeroud gedicht.

Die stemmige liedjes worden afgewisseld met luchtiger materiaal als 'Springtime', 'This Night' of de eerste single 'Map Of An Englishman'. Maar ook complexer werk komt aan bod, zoals 'Wealldie' dat begint met pittige tango-achtige gitaren en roffelende snaredrums, en overgaat in een redelijk monotone psychedelische song. 'I'm Not Really Here' is dan weer een vlotte sixtiessong in een nieuw jasje. Het folkelement is wezenlijk voor Erland and the Carnival, soms wat verscholen, maar het manifesteert zich ook in haar pure vorm. Zo is 'Past & West' een gevoelig gezongen prachtlied, begeleid door een eenvoudige akoestische gitaar.

Nightingale is een gevarieerd en zeer kundig gemaakt album, met meer dan voldoende elementen om te blijven boeien. Dat geldt zelfs voor de albumcover. Je ziet een grappige foto van een tienermeisje dat van haar bed springt. Naar verluidt is op die foto echter vastgelegd hoe ze wordt aangevallen door een Poltergeist! Net als bij Nightingale zit ook hier meer onder de oppervlakte.
Recensent:Dave van der Sterren Artiest:Erland and The Carnival Label:Pias
Deerhoof - vs. Evil

Deerhoof - Deerhoof vs. EvilDe Amerikaanse band Deerhoof maakt allesbehalve easy listening....

[Zo Moeilijk] – [Nieuwe Moves]

Zo Moeilijk!? - Nieuwe Moves Rapper Sticks van Opgezwolle is groot fan van de groep Zo Moeilijk en...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT