RECENSIE: Orphaned Land - The Road to OR-Shalem

Orphaned Land - The Road To Or-Shalem
2011-11-23 De lang gekoesterde droom van het uit Israël afkomstige Orphaned Land komt eindelijk uit. De vier vrienden voor het leven brengen na meer dan twintig jaar eindelijk hun eerste dvd op de markt. The Road To Or-Shalem is beschikbaar in verschillende versies en toegegeven: dit is een gedenkwaardige registratie van hoe het er bij deze band live aan toegaat. Het hebbeding bestaat uit twee schijven. De oorspronkelijke gedachte om verschillende culturen samen te brengen ongeacht je afkomst, politieke voorkeuren, geloofsovertuiging of kleur komt duidelijk naar voor. De melodieuze eigenwijze harde rock met death invloeden, gekruid met lokale instrumenten kan een relatief breed publiek aanspreken.

Twee uur lang krijg je het beste van Orphaned Land aangeboden. De bezieling en de passie voor hun muziek dwarrelt voortdurend als een engel uit de hemel rond. Bovendien biedt de band unieke en wonderlijk mooie beelden op het videoscherm achteraan op het relatief grote en brede podium. De tracklist zelf is zowaar een bloemlezing uit hun rijke geschiedenis. Tweeëntwintig nummers lang houdt de band je gekluisterd aan je breedbeeldscherm of draagbare dvd speler, een niet te evenaren ervaring. Uitschieter en hoogtepunt is uiteraard de versie van ‘The Beloved’s Cry’ waarin Steve Wilson zijn opwachting maakt. Wilson is natuurlijk alom gekend door zijn werk met Porcupine Tree, Blackfield en No-Man en acteerde tevens als producer voor het laatste studiowerk van Orphaned Land. Opvallend is dat hun publiek, bestaande uit inwoners van alle omringende Arabische landen, de muziek heel anders interpreteert en beleeft dan wat wij gewoon zijn. Het komt vaak amusant over maar dat is enkel en alleen omdat we in onze Westerse wereld andere maatstaven handhaven.

Ook de tweede dvd blijkt meer dan de moeite waard. Allereerst krijg je twee live songs waarbij de jongens samen met hun idool Yehuda Poliker het podium delen. Het meest interessant is echter de half uur durende documentaire waarbij het verhaal van begin tot nu duidelijk naar voorkomt. De boeiende details spekken de mooie verhaallijn. Tot slot presenteert men nog de videoclips voor ’Sapari’, ’Ocean Land’ en ’Nora El Nora’ aangevuld met een mooie fotoreportage. De luxe editie bevat het materiaal ook nog eens op cd. Aanschaffen is echt verplicht, want dit is een niet te missen historisch document.
Recensent:Gunther Moens Artiest:Orphaned Land Label:Century Media
Kayleigh Leith – Miles Away

Kayleigh Leith - Miles Away Kayleigh Leith is nu niet bepaald een naam die je verwacht onder een...

Remorse – Crush Your Pride

Remorse - Crush Your Pride Het Limburgse Remorse heeft, na twee EP’s, nu dan haar debuutalbum...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT