Politieke partijen over festivals en poppodia deel 1 (de SP)

Sfeer John Coffey
Politieke partijen over festivals en poppodia deel 1 (de SP)
Door ThomasS op 08 maart 2017 - 17:30 1 Festivalinfo onderzoekt in aanloop naar de Tweede Kamer verkiezingen van 15 maart hoe politieke partijen tegen het Nederlandse cultuurbeleid op het gebied van festivals en poppodia aankijken. Ook op het gebied van concerten en festivals in Nederland valt er veel te kiezen. De eerste partij uit deze serie is de SP. Festivalinfo stelde Jasper van Dijk (woordvoerder Cultuur) de onderstaande vragen.

- Heeft de partij een visie op het gebied van het Nederlandse cultuurbeleid aangaande festivals en poppodia? En zo ja: wat is deze?

SP: De afgelopen jaren is er fors bezuinigd op kunst en cultuur. Meer dan 350 miljoen in totaal, als we gemeentelijke subsidies meetellen. Daardoor zijn ook festivals en poppodia hard geraakt. We zagen dat veel festivals geen subsidie konden krijgen, ondanks dat ze wel goed gewaardeerd worden, ook door het Fonds Podiumkunsten. De SP wil meer geld beschikbaar stellen voor kunst en cultuur om dit op te lossen. Festivals en poppodia zijn vaak een laagdrempelige manier voor mensen om in aanraking te komen met kunst en cultuur. Voor de SP is dat erg belangrijk.

- Veel festivals en poppodia in Nederland krijgen subsidie. Zowel regionaal als landelijk. Hoe kijkt jullie partij hier tegenaan? Moeten hier de komende jaren dingen in veranderen? Wat zijn voor jullie partij criteria op basis waarvan een festival of poppodium subsidie mag ontvangen?

SP: Het subsidiestelsel is best ingewikkeld. We zien dat festivals vaak meerdere aanvragen doen bij verschillende fondsen en overheidslagen. Dat is allemaal tijd die niet wordt besteed aan het organiseren van het festival of de inhoud. Het subsidiestelstel moet dus eenvoudiger. Festivals en poppodia moeten ook niet alleen afgerekend worden op bezoekersaantallen of eigen inkomsten.

- Moet een poppodium of festival zichzelf kunnen bedruipen? Of is een afhankelijkheid van subsidies te verdedigen voor een gezond cultuurlandschap? Moet de stekker uit noodlijdende festivals of poppodia?

SP: Veel beginnende bands hebben poppodia nodig om een publiek te krijgen en ervaring op te doen. Dat zij niet meteen in staat zijn grote opbrengsten te generen is dus ook logisch. Daarnaast vindt de SP kunst en cultuur belangrijk voor de hele samenleving. De overheid moet daar van de SP dus ook aan bijdragen, ook door subsidie.

- De afgelopen jaren zijn er veel festivals bijgekomen. Hoe kijkt jullie partij aan tegen deze stijging van het aantal festivals in Nederland?

SP: Festivals zijn een waardevolle toevoeging aan het kunst en cultuuraanbod. Wel zit er vaak een verschil tussen grote commerciële festivals en (kleinschalige) niet-commerciële festivals. Daarnaast moet er moet een goede balans zijn voor inwoners van een dorp of stad, qua geluidsoverlast en andere overlast die inwoners kunnen ervaren.

- Moet er volgens jullie partij meer regels m.b.t. veiligheid komen voor festivals en poppodia? Of is dat aan de organisatie van het festival / poppodium zelf?

SP: Festivals en poppodia moeten veilig zijn. Het is vaak aan de organisatie, gemeente en politie en justitie om te kijken hoe een festival zo veilig mogelijk kan.

- Moeten er eisen gesteld worden aan festivals en poppodia op het gebied van duurzaamheid? Zo ja, welke?

SP: Elk festival zou het liefst zo duurzaam mogelijk moeten opereren.

- Welk drugsbeleid is volgens jullie partij het beste: totaal verbieden, kleine hoeveelheden softdrugs tolereren of is er een ander idee bij jullie partij?

SP: De SP is er voorstander van om softdrugs te legaliseren. Daarnaast vindt de SP dat er op festivals drugs moet kunnen worden getest en omarmt de SP het initiatief van BNN, “een pil teveel maakt je nog geen crimineel”.

- Wat is de visie van de partij op het gebied van secondary ticketing (mensen en bedrijven die concert- en festivalkaarten kopen met als doel deze met winst door te verkopen)? Moet dit verboden worden? Of moet de vrije markt op z’n beloop gelaten worden?

SP: De SP heeft een initiatiefwet gemaakt om de secundaire tickethandel aan banden te leggen en het doorverkopen van tickets met woekerwinsten te voorkomen. Wat de SP betreft mag er niet meer dan 10% van de originele ticketprijs gevraagd worden. Dat maakt het voor professionele secundaire tickethandelaren een stuk minder aantrekkelijk om op grote schaal tickets door te verkopen.

- Wat zijn de favoriete festivals, concerten en artiesten van de lijsttrekker van de partij?

SP: Emile Roemer gaat graag naar North Sea Jazz, maar was ook te vinden op de Zwarte Cross. Hij is groot fan van onder andere Metallica.

- Waarom moeten jongeren op jullie partij stemmen?

SP: De SP wil dat iedere jongere kan studeren en wil daarom de studiebeurs weer terug. Daarnaast wil de SP dat ook jongeren een normaal loon krijgen voor het werk dat ze doen, en zijn dus voor afschaffing van het jeugdloon. En de SP ziet het belang van festivals en poppodia, we willen dat daar extra geld voor beschikbaar komt.

Houd Festivalinfo in de gaten voor meer politieke standpunten, hierna volgen nog VVD en Groen Links.

Dit soort nieuws elke week in je mailbox?
Schrijf je in op onze nieuwsbrief



AlcatrazMetalFestivalnews.jpg

VIJF NAMEN ERBIJ VOOR ALCATRAZ (O.A. ABBATH EN SLEEP)Het is een drukke dag vandaag in festivalland. Niet alleen Pinkpop en Dour...

Dour Festival

DOUR KOMT MET NIEUWE LADING NAMEN MET O.A. SOLANGE,... Het Dour festival dat van 12 t/m 16 juli in België gehouden wordt, komt...

REAGEREN

REAGEREN?
Het is mogelijk op dit nieuws te reageren.
Je moet wel even inloggen met je Agendainfo account.
Nog geen Agendainfo account?
Hier kan je een Agendainfo account aanmaken.