RECENSIE: Fink - Resurgam

Fink
recensie cijfer 2017-09-28 Na het prettige tussendoortje Fink’s Sunday Night Blues Club Vol. 1 is de eigenzinnige singer- songwriter Fin Greenal, beter bekend als Fink,terug op bekend terrein met een nieuw album, genaamd Resurgam. Dit betekent “Ik zal wederkeren” en is afgeleid van een Latijnse inscriptie in een negenhonderd-jaar oude kerk in Cornwall, Greenal’s geboortestreek.

Nog even een opfrisser voor de Fink-instappers: Opgegroeid in Bristol, geïnspireerd door muzikale ouders, begon Greenal op zijn zestiende gitaar te spelen. Voor zijn eerste schreden op het professionele pad gaat hij echter de kant op van de dance-scene. Hij brengt zelf muziek uit en produceert albums van anderen. De meeste tijd was hij echter als DJ onderweg naar optredens over de hele wereld. Toen hij daar genoeg van kreeg besloot hij zich weer te gaan concentreren op de gitaar, met als resultaat het ‘debuut’ als singer-songwriter met Biscuits For Breakfast, (2006). De afgelopen tien jaar hebben vijf´reguliere´ albums van hoge kwaliteit opgeleverd, inclusief Resurgam, dat op vijftien september jongstleden uitkwam. Na het succesvolle Hard Believer gaat Fink gewoon door met waar hij goed in is, als purist van zijn eigen genre dat eigenlijk alleen maar te beschrijven is door er naar te luisteren.

Resurgam opent met de titelsong, een achtenhalve minuut lange track. Een lange zit als je ongeduldig bent, een avontuur als je je mee laat slepen. Op de tweede track, ‘Day 22’, adviseert Fink ons te bevrijden van onze aardse bagage. Vanuit een tergend langzaam tempo verrassen de achtergrondzangeressen met een soulvol refrein; We’ll Be Free...halleluja !. De outro is een van de weinige momenten dat de, normaal gesproken, ingehouden Fink zich even lekker laat gaan. prachtig!

Na deze wat meer elektronisch gedragen openers, vinden we in Fink de singer-songwriter weer terug vanaf ‘Cracks Me Up’. Enkele pareltjes volgen met ‘Word To The Wise’ en ‘Not Everything Was Better In The Past’. Opvallend is de toegankelijkheid van de prachtige afsluiter ‘There’s Just Something About You’. Het voelt als een beloning voor het uitzitten van een niet altijd even makkelijk in het gehoor liggend album. Fink is een integere, unieke artiest die zijn publiek blijft uitdagen mee te gaan in zijn muzikale ambities. De komende maanden geeft Fink een aantal concerten op Nederlandse bodem, check de site. Een mooie kans om Fink (nog) beter te leren kennen. Let op: hij houdt niet van selfies…
Recensent:Michiel van den Dorpel Artiest:Fink Label:Pias
Cover LCD Soundsystem - American Dream

LCD Soundsystem - American DreamIn 2010 bracht LCD Soundsystem het album This Is Happening uit. De band...

Cover Wolf Alice - Visions Of A Life

Wolf Alice - Visions Of A Life Wolf Alice is een kwartet uit Noord Londen, dat bestaat uit Ellie Rowsell...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT