RECENSIE: Poppy Ackroyd - Resolve

Poppy
2018-03-30 Poppy Ackroyd is een componiste uit Engeland. Ze is klassiek geschoold op de piano en de viool, maar gaat in haar eigen werk een stuk verder en schrijft, speelt en produceert haar eigen albums. In haar muziek probeert ze alles uit haar instrumenten te halen en door ze niet alleen op de conventionele manieren te bespelen, maar door er ook zoveel mogelijk andere geluiden uit te halen. Vervolgens neemt ze de opnames van alle klanken en bewerkt ze deze digitaal. Hiermee neemt ze dus ook nog eens de productie van haar muziek op zich. Inmiddels heeft ze op deze manier drie langspelers en één EP uitgebracht. Na de eerste twee platen is ze overgestapt naar het label One Little Indian Records, opgezet door de IJslandse zangeres Bjørk. Poppy Ackroyd’s nieuwste album heet Resolve en kent twee primeurs: het is de eerste plaat van Ackroyd die bij dit nieuwe label uitkomt en het is de eerste keer dat ze gebruikt maakt van gastmuzikanten, die de door haar geschreven partijen op cello, klarinet en hang drum inspelen.

Klassieke muziek is weer helemaal terug en hot topic. De muziek die Ackroyd maakt, valt volgens sommigen onder de inmiddels bekende noemer ‘neoklassiek’, maar klinkt hierbij gelukkig niet zoals de meeste muzikanten en zou misschien beter omschreven kunnen worden als post-klassiek. Waar veel neoklassieke muziek geïnspireerd is op Erik Satie en met name uit minimalistische pianoklanken bestaat, pakt Ackroyd het anders aan. Haar muziek is een stuk voller en laat de kalmte en ruimte varen. De composities op Resolve kennen meerder lagen en weinig rustpunten, waardoor het een stroom aan fijne muziek wordt. Ackroyd heeft daarbij veel aandacht aan melodie en geeft daarbij de ruimte aan alle instrumenten. Wanneer je je ogen sluit en naar haar werk luistert, komt er haast automatisch een natuurdocumentaire op. Het album doet denken aan droneshots over bergen, bossen en watervallen waar je kippenvel van krijgt. Haar muzikale landschappen zouden naadloos aansluiten bij deze beelden en dit gevoel alleen maar versterken.

Resolve is een luchtige en toegankelijke plaat met prachtige composities. De nummers zijn allen vol en krachtig, maar nooit te druk of groots. Ieder nummer is keurig in balans en neigt naar perfectie. Enerzijds is dit natuurlijk geweldig, anderzijds mag het best soms een beetje rammelen.
Recensent:Jetske Erisman Artiest:Poppy Ackroyd Label:One Little Indian Ltd
Cover Nils Frahm - All Melody

Nils Frahm - All Melody Nils Frahm is zeer populair in ons land. Dat bleek toen hij eind januari in...

Cover Marlon Williams - Make Way For Love

Marlon Williams - Make Way For Love De Nieuw-Zeelandse Marlon Williams maakte de afgelopen zomer al indruk op...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT