RECENSIE: Jasper Schalks - These Things Shall Pass

Schalks
2018-05-28 Dat je voor de beste Americana niet per definitie naar de US hoeft af te reizen is al langer bekend. Vooral uit Scandinavië zijn de laatste tien jaar uitstekende vertolkers opgedoken die niet onder doen voor hun Amerikaanse collega’s en inspiratoren. Ook in Nederland is een nieuwe lichting muzikanten aan het oppervlak verschenen. Het succesvolle programma Beste Singer-Songwriter Van Nederland zou hierbij een belangrijke rol gespeeld kunnen hebben maar er is ook een aanzienlijk aantal muzikanten dat nog veel langer bezig is geweest om aan de weg te timmeren. Tot die laatste categorie behoort Jasper Schalks, een multi-instrumentalist en liedjesschrijver die al op zeer jonge leeftijd in aanraking kwam met de muziek van Bob Dylan, geïnspireerd raakte en vervolgens besloot om zelf ook muziek te gaan maken. Voorzichtig werden op lokaal niveau de eerste stapjes gezet en via een omweg kwam Schalks in contact met Demi Knight, de zangeres die uiteindelijk hoge ogen gooide in het bovengenoemde TV-programma van Giel Beelen waarin hij op zoek ging naar de beste nieuwe singer-songwritertalenten van Nederland.

Schalks maakte enige tijd deel uit van haar begeleidingsband, maar werkte ondertussen druk aan eigen materiaal waarvan het eerder dit jaar verschenen These Things Shall Pass het resultaat is. De EP bestaat uit vijf zelfgeschreven tracks waarin de liefde voor de Americana een voorname rol speelt. Met veel zorg en gevoel legt Schalks zijn ziel en zaligheid in deze muziek en laat zich op zijn beurt ook weer begeleiden door enkele fantastische muzikale begeleiders. Zo komen we in zijn band onder andere de slide-gitaargeluiden van Leif de Leeuw tegen, die ook zijn kunsten op de mandoline vertoont. Daarnaast zijn de analoge klanken van een viool en cello te horen en wanen we ons bij beluistering van het meeslepende ‘You’ll Lead Me Home’ of het gevoelige ‘Anna, Please Don’t Cry No More’, zowaar toch even in de zuidelijke staten van Amerika.

Schalks voelt zich duidelijke op zijn gemak in deze muzikale stijlen. These Things Shall Pass is een weliswaar korte, maar zeer geslaagde kennismaking met zijn muziek die absoluut smaakt naar meer. Van Schalks gaan we in ieder geval nog veel meer horen. Zo zal hij binnenkort te zien zijn in de begeleidingsband van die Leif de Leeuw, die zich tijdens een korte tournee gaat vergrijpen aan het rijke oeuvre van The Allman Brothers. Even in de gaten houden die jongens dus.
Recensent:Jeroen Bakker Artiest:Jasper Schalks Label:Eigen Beheer
Cover Inventions - Curiosity

Inventions - CuriosityVreemd hoe dat werkt. Je noemt een album Curiosity en dat wekt dan op...

Cover The Soft Moon - Criminal

The Soft Moon - Criminal Karrenvrachten schuldgevoel, verrotte jeugd, misbruik en over het algemeen...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT