RECENSIE: Inventions - Curiosity

Inventions
2018-03-28 Vreemd hoe dat werkt. Je noemt een album Curiosity en dat wekt dan op zichzelf ook meteen al nieuwsgierigheid op. Hoewel de andere vertalingen van het Engelse woord ook wel van toepassing zijn op dit project van de Nederlander Christiaan Bruin. Een rariteit, een zeldzaamheid, want dit project is wel het beste te omschrijven als progressieve indie-pop. Christiaan Bruin heeft al onder vele namen gewerkt: Chris, The Black Codex en met de bands bands Sky Architect, Nine Stones Close, Mayra Orchestra en Adeia. Onder de noemer Inventions zet hij alles zelf in elkaar als zowel componist als multi-instrumentalist. Je zou hem bijna de Nederlandse Steve Wilson noemen.

Zelf omschrijft hij Inventions als een serie van video’s en liedjes, waarbij hier iedere twee weken een nieuwe track uitbrengt. Hierbij laat hij ook zien hoe hij te werk gaat en wat zijn inspiratie voor de track is geweest. Hij verkent hierin interessante ideeën uit onder andere kunst, wiskunde, filosofie en muziekgeschiedenis en kijkt hoe hij ze kan toepassen in het maken van muziek. Deze muziek is gratis online te vinden en hij heeft vooralsnog geen idee wanneer er een einde komt aan de reeks. De eerste tien tracks die hij onder deze naam heeft uitgebracht zijn gebundeld op Curiosity, samen met drie bonustracks, te weten twee alternatieve versies van ‘Real Numbers’ en ‘Through The Needle’s Eye’ en het nieuwe ‘O Stone, Be Not So’.

De muziek doet in een eerste instantie denken aan The Postal Service. Het kent datzelfde zweverige, dromerige toontje, iets wat opener ‘Pocket Universe’ bijvoorbeeld meteen neer zet. Voornaamste verschil met de eerdergenoemde formatie is dat Inventions een stuk dynamischer is. Zo begint ‘Pocket Universe’ met een eenvoudig terugkerende beat en riedel, maar het is van daaruit dat de melodie aanzwelt en de muziek meerdere lagen krijgen. Een vleugje Moby schemert door in ‘Kites and Darts’. Met ‘The Penrose Steps’ wordt het bijzondere stemgeluid van Christiaan gevestigd. Timide, met een rauw randje, die daardoor bijdraagt aan de aanzwellende bombast van de muziek.

Er wordt openlijk geflirt met pop en indie op een progressieve manier. ‘Real Numbers’ is hier een goed voorbeeld van, wat in al zijn bombast zeer gemakkelijk naar een klassiek stuk vertaald zou kunnen worden. Verschillende lagen zwellen aan en verweven zich met de tonen die reeds gevestigd zijn. Hoewel deze formule op ieder nummer ingezet wordt, gaat het geen moment vervelen. Daarvoor is het geheel te levendig en dynamisch.

‘We Are Endless’ is er ook zo eentje. Een anthem waarbij je voelt hoe alle elementen zich samen pakken tot iets episch en grootser dan het leven zelf. Oftewel, datgene waar Christiaan zelf ook over zingt. Mocht dit in de handen komen van een groots Nederlandse DJ, dan zou hier nog best een grote knaller op dancefestivals van gemaakt kunnen worden. Echter, dat zou andere kant ook weer afbreuk doen aan de integriteit, de authenticiteit en de muzikaliteit waarmee Curiosity in elkaar gezet is.
Recensent:Roy Verhaegh Artiest:Inventions Label:Freia Music
Cover Extremities - Gaia

Extremities - GaiaAls je heel oneerbiedig zou zijn zou je het debuutalbum van Extremities een...

Schalks

Jasper Schalks - These Things Shall Pass Dat je voor de beste Americana niet per definitie naar de US hoeft af te...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT