RECENSIE: Inventions - Logica

Inventions
2019-09-23 Christiaan Bruin is een muzikale alleskunner die in diverse bands en projecten participeert. Wanneer je kijkt naar de lange lijst releases van de in 1988 in Gouda geboren Boskoper, dan vraag je je af of hij ooit nog wel eens de studio uit komt. De veelzijdige muzikant, die van oorsprong drummer is, speelt in Sky Architect, Adeia en Mayra Orchestra. Daarnaast heeft hij een drietal soloprojecten lopen onder de namen Chris, The Black Codex en Inventions. We tellen inmiddels meer dan twintig releases, waarvan Logica van Inventions de meest recente is. Maar wie weet wat er al weer op stapel staat bij de gedreven progrockmuzikant die ook nog aan het Rotterdamse conservatorium studeerde.

Bruin denkt in zijn muziek graag in muzikale landschappen en filmische soundscapes. Zo heeft hij in 2014 een jaar lang elke week een nummer gecomponeerd onder de naam The Black Codex, gebaseerd op een zelf verzonnen verhaal dat als een soort muzikale Netflix serie werd uitgebracht. Nu dus Logica , het derde album van Inventions, dat volgens Bruin gebaseerd is op een nogal diepgaand concept over taal omzetten in wiskundige logica.

De kracht van Logica ligt toch vooral in de muziek die de verbeelding moet kietelen. We horen Christiaan Bruin zo nu en dan dus zingen, maar zijn wat monotone gebrom, of door computer vervormde stem, wordt toch ook vaak ingezet als een extra instrument. Bruin kent zijn beperkingen wat betreft zijn stem en gebuikt hem gedoseerd. Voor de rest doet hij bijna alles zelf op de af en toe opduikende saxofoon (Theo Travis) en wat strijkers na. Voor de regelmatig langs komende narrations heeft hij ene Andy Rowe ingehuurd.

Ook de muziek op Logica laat zich het best omschrijven als een mix van cinematografische soundscapes en jaren zeventig progrock. Zo horen we in de sterk door keyboards gedomineerde instrumentale stukken ‘Platonics’ en ‘Three Worlds, Three Mysteries’ flarden van de repetitieve geluidscollages van Klaus Schulze, en lijkt het lange ‘Logica’ voer voor Mike Oldfield adepten. Het afsluitende, eveneens lange ‘The Sum Of All Things’ doet wel wat denken aan stokoud werk van Genesis, niet in het laatst omdat Bruin hier ook wel wat op Peter Gabriel probeert te lijken. Iets wat ook wel naar voren komt in ‘Mind Of God’ en ‘Beholder’s Eye’. Fraaie songs overigens.

Logica is vooral een album om met de ogen dicht en met de koptelefoon op te beluisteren. Laat je gedachten en verbeeldingskracht de vrije loop terwijl je naar dit muzikale schilderij luistert. Christiaan Bruin heeft er de perfecte soundtrack bij geschreven.
Recensent:Jan Didden Artiest:Inventions Label:Freia Music
Cover Jolly - Family

Jolly - FamilyDe eerste kennismaking met Jolly was voor ondergetekende in 2010 toen de...

Cover A.A. Bondy - Enderness

A.A. Bondy - Enderness A.A. Bondy heeft een lange weg afgelegd. Van 1995 tot 2003 was hij actief...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT