RECENSIE: The Soft Moon - Criminal

Soft Moon
2018-08-04 Karrenvrachten schuldgevoel, verrotte jeugd, misbruik en over het algemeen een fucked up toekomst. Zomaar een greep thema’s bezongen op Criminal, album nummer vier van het muzikale vehikel van boegbeeld Luis Vasquez: The Soft Moon.

De invloed van Bauhaus of Sisters Of Mercy is uiteraard nog steeds in veelvoud aanwezig. Maar nieuw in de canon van Vasquez, zowel qua productie als qua compositie, is Nine Inch Nails. Het is nergens zo verpletterend als bij Trent Reznor en de zijnen maar Vasquez lijkt gekmakend boos. Op zichzelf, op zijn vader, op alles. Muzikaal betekent dit vooral dat de introverte en broeierige postpunk van het eerdere werk op Criminal plaats maakt voor militante en bij vlagen overweldigende industrial.

Criminal opent met een-tweetje ‘Burn’ en ‘Choke’. Allebei even strak. Even donker en even angstaanjagend. Pompende drums, krachtige baslijn, snijdende gitaar. Vasquez is bovendien verstaanbaar. Wellicht de meest opvallende stijlbreuk met het verleden, waar zijn stem normaliter diep verdronken was in de mix. Rustmomentjes, als we daar al van kunnen spreken, zijn het trage ‘Give Something’, ‘Young’ en ‘Criminal’ en gevoelsmatig is dat net wat weinig.

Het thema is namelijk zó goed uitgewerkt. Er is zo weinig lucht. Het is zó basaal en zó marcherend dat er nauwelijks ruimte is voor schoonheid. Het dendert maar voort en voort totdat je onvermijdelijk zwetend op het punt komt dat je af gaat vragen hoeveel onversneden zelfhaat een mens verdragen kan. Het ontbreken van nuance en dynamiek maakt Criminal bij vlagen een spervuur en dat is waar de schoen een beetje wringt: Te veel, te eenduidig.

Door de staccato manier van schrijven lijken de teksten in eerste instantie infantiel en een ondergeschoven kindje. Edoch is het juist die spaarzame keuze van de woorden en de vele herhalingen die Vasquez een begenadigd tekstschrijver maken. Geen woordtovenaar, wel een meester in effectief tot de kern komen.

Zoals gezegd is het album wat veel om te behapstukken en is het hopen voor zowel de band als de luisteraar dat er af en toe wat licht naar binnen mag schijnen in huize Vasquez. Al met al is Criminal een fraaie toevoeging aan het oeuvre van The Soft Moon en is het is langzamerhand evident dat deze club een naam is om in de gaten te houden.
Recensent:Lennert Oosterling Artiest:The Soft Moon Label:Sacred Bones Records
Schalks

Jasper Schalks - These Things Shall PassDat je voor de beste Americana niet per definitie naar de US hoeft af te...

Craft

Kyle Craft - Full Circle Nightmare De eigenzinnige KyleCraft weet wat hij wil. Volgens Craft maakt hij muziek...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT