RECENSIE: Klubbb 3 - Ho-Dio-Di-Jee

Klubbb 3
2018-05-14 Hoort een album als dat van KLUBBB 3 thuis op een platform als Festivalinfo? Schlagermuziek is niet bepaald een genre dat bij onze lezers hoog aangeschreven staat. Hoogstens bij liefhebbers van wintersport en de Apres Ski. Toch is er een markt voor, sterker nog we hebben een traditie als het om Schlagermuziek gaat, denk maar aan Heintje. Jan Smit heeft de stap naar Schlager Duitsland al geruime tijd geleden gemaakt. Hij was daar bij de opkomst van Nick & Simon en de 3 J`s populairder dan in Nederland. Nu is hij vooral bekend om zijn (zure) commentaar bij het Eurovisie Songfestival.

Smit vormt met zangers Christoff de Bolle (België) en Florian Silbereisen (Duitsland) KLUBBB 3, een Schlagertrio dat in Duitsland alle mogelijke records heeft gebroken. Albums gingen een half miljoen keer over de toonbank en werden goud en platina in België, Oostenrijk en Zwitserland. In Duitsland wonnen ze de Smago! Award en ‘Die Eins Der Besten’ in de categorie ‘band van het jaar’.

Wat is een Schlager? Het is simpelweg de Duitse vertaling van het Engelse hit. Vergelijk het met het Nederlandse levenslied. Waar het genre in het verleden werd gekenmerkt door ‘gladde’ zangers (liefst met mat in de nek), is ook de Schlager met zijn tijd mee gegaan. De liedjes met simpele teksten over de dingen des levens worden tegenwoordig voorzien van een hippe beat. Kitsch, volks, noem het wat u wilt, maar het is nog altijd het meest succesvolle genre van Duitsland.

Op Ho-Dio-Di-Jee! hoor je met een elftal tracks de nieuwe stroming Schlagermuziek. Gladde productie, housebeat en totaal over de top keuzes in muzikale aanvullingen. Bijvoorbeeld de Indianengeluiden in ‘Indianermond’, dat wat doet denken aan David Hasselhoff`s ‘Hooked On A Feeling’. Op ‘KLUBBB3-Hit-Mix 2018’ worden de eerste elf tracks in een medley gegoten. Hierbij denk je al snel; ”die eerste elf tracks had ik niet hoeven luisteren”. De reguliere tracklist gaat al snel tot achtergrondmuziek behoren en na elf tracks ben je al vergeten wat je eigenlijk hebt gehoord. In iets meer dan zes minuten hoor je de hoogtepunten terug. Nu telt ons deluxe exemplaar negen extra tracks en het is opvallend dat de zes bonustracks beter beklijven dan de reguliere tracks. ‘Hallo Engel’ steekt met kop en schouders boven de andere Duitstalige tracks uit. Daarnaast zijn er nog het Nederlandstalige ‘Je Slaat Jezelf Er Wel Doorheen’ en ‘Ho-Dio-Di-Jee (Paris, Paris, Paris)’, vertalingen van tracks uit de reguliere tracklist. Een leuke bijkomstigheid voor de Nederlandse markt en ze zullen het vast goed doen op de Zomerse buurtfeesten in de Achterhoek en Limburg.

Ho-Dio-Di-Jee! zit goed in elkaar en hoe groot het succes van het trio ook mag zijn, Schlagermuziek blijft een genre dat altijd de flinterdunne grens met wansmaak zal blijven bewandelen. Het is daarmee vreemd dat Jan Smit bij zijn commentaar tijdens het Eurovisie Songfestival genres, anders dan die waar hij in thuis is, volledig afbrandt, met als totale dieptepunt zijn reactie op de Hongaarse metalcore inzending AWS. Smit doet er goed aan om andere muziek hetzelfde tegemoet te treden als de muziek die KLUBBB3 de wereld in slingert; luchtig en vooral niet al te moeilijk.
Recensent:Ruud de Zwart Artiest:Klubbb 3 Label:Universal
Cover Mint Field - Pasar De Las Luces

Mint Field - Pasar De Las LucesHoewel de naam klinkt als dat van een Engels punkrockbandje, is Mint Field...

Cover Whyte Horses - Empty Words

Whyte Horses - Empty Words Er zijn van die platen die gelijk vanaf de eerste seconden er volledig in...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT