RECENSIE: Street Dogs - Stand For Something Or Die For Nothing

Street Dogs
2018-08-18 De Street Dogs schieten furieus uit de startblokken: ”Stand For Something Or Die For Nothing, Resist!, Resist!, Resist!”. We hebben acht jaar moeten wachten op nieuw studiomateriaal, maar we mogen weten dat Boston’s finest streetpunk band terug is met het nieuwe album Stand For Something Or Die For Nothing.

Vanwege de demografische achtergrond wordt thuishaven Boston gezien als de ‘Ierse hoofdstad’ van de Verenigde Staten. De stad vormt daardoor een rijke voedingsbodem voor streetpunkbands die graag Keltische invloeden verwerken in hun muziek.

Street Dogs is dan ook nauw verwant aan Dropkick Murphys, hun beroemde stad- en stijlgenoten. Street Dogs-zanger Mike McColgan was ooit de frontman van de Dropkick Murphys en bassist Johnny Rioux speelde met All Barr in The Bruisers voordat deze laatste de microfoon overname van McColgan bij de Murphys.

Het door de bandleden samen geschreven en door Johnny Rioux geproduceerde album telt elf tracks die vooral gaan over working class values als solidariteit, saamhorigheid en gerechtigheid. De titelsong en songtitels als ‘Working Class Heroes’ en ‘Never Above You, Never Below You’ spreken boekdelen.

In het Trump-tijdperk waarin de verschillen tussen de haves en have-nots alleen maar groter worden, vindt Street Dogs genoeg inspiratie voor hun songteksten en vormt de muziek een mooi medium voor het kanaliseren van hun woede en frustratie. En aan het einde van de horizon glooit er altijd verbroedering en hoop!

Sterke songs zijn de titelsong, het melodieuze en uptempo ‘Angels Calling’ (met een gastrol van Boston rapper Slaine) en de brute sing-along-song ‘Never Above You, Never Below You’.

De meest opvallende (lees: afwijkende) tracks van het album zijn ‘Mary On Believer Street’ en de afsluiter ‘Torn And Frayed’. Afwijkend omdat ‘Mary On Believer Street’ meer classic (hard)rock is dan streetpunk. Een gewaagde, maar ook geslaagde keuze. De southern rock van afsluiter ‘Torn And Frayed’ is een cover van de Rolling Stones anno 1972 (het nummer is afkomstig van hun Exile On Main Street). Hoewel beide songs stilistisch afwijken van de rest, maken ze het album alleen maar spannender.

Het album groeit bij iedere luisterbeurt. Met Stand For Something Or Die For Nothing heeft Street Dogs gewoon hun beste plaat afgeleverd in hun zestienjarige bestaan. Topklasse plaat van Boston’s working class heroes.
Recensent:Bart Slaats Artiest:Street Dogs Label:Century Media
Cover Marduk - Viktoria

Marduk - ViktoriaEen krijsend luchtalarm, een gitaarmuur gelijk een duikvlucht van een...

Cover Zeal & Ardor - Stranger Fruit

Zeal & Ardor - Stranger Fruit Wie Zeal & Ardor in eerste instantie hoort, zal denken dat het om een...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT