RECENSIE: Marduk - Viktoria

Marduk
2018-09-21 Een krijsend luchtalarm, een gitaarmuur gelijk een duikvlucht van een Messerschmitt, hakkende drums, intense blackmetalvocalen en een Duitse songtitel (‘Werwolf’), en dat allemaal in twee minuten. Het is genoeg om de toon te zetten en maakt je direct duidelijk dat je de nieuwste Marduk onder je neus hebt liggen. Het maakt de band geen zier uit dat ze in het verleden, zeer onterecht, nogal eens voor een nazistische band werden aangezien. Een lot dat Slayer dankzij ‘Angel Of Death’ ook al eens ten deel viel, maar daar nu wel hoog mee in de top 2000 staat. Het kan verkeren. Nu moet gezegd dat Marduk het nog wel wat bonter maakte in het verleden, want als je albumtitels als Panzer Division Marduk of Frontschwein op de mensheid loslaat, dan gaan onwetenden je als vanzelf in de hoek van nationaalsocialistische blackmetal plaatsen. De band heeft zich daar echter altijd van gedistantieerd, maar is gewoon hevig geobsedeerd door de geschiedenis en de tweede wereldoorlog in het bijzonder. Niets mis mee en ook op Viktoria, de veertiende plaat alweer, komt het onderwerp nog wel eens langs (‘June 44’, ‘Tiger I’), al zal menigeen weinig verstaan van de teksten.

Wat moet je dan vervolgens nog zeggen over een band die al veertien albums lang een allesvernietigend zwart metaal voortbrengt. Dat Mortuus alweer zes albums vol heeft gekrijst en gegromd, dat de band live nooit versaagt, dat het gitaarwerk van ‘Morgan’ uit duizenden herkenbaar is, en dat dus ook Viktoria niet heel veel verrassends laat horen. Maar dat is precies wat de fans graag willen horen en dat is ook waar Marduk sterk in is. Het zijn overigens niet alleen maar kolkende blastbeats die de band over ons uitstort, nee in sommige tracks gaat het tempo wat omlaag (‘Tiger I’ en ‘Silent Night’). Iets wat we op de laatste albums van Marduk wel vaker tegen kwamen, waardoor het geheel nog wat duisterder wordt. De gierende uithalen van Mortuus in ‘Narva’ verhogen de feestvreugde nog wat.

Marduk doet in iets meer dan een half uur precies waar het goed in is. De actievoerders zullen nu toch wel begrijpen dat de Zweedse band alleen maar extreme blackmetal wil maken en dat ze daar graag een stukje van de meest duistere periode uit de geschiedenis in willen plaatsen, ter lering en vermaak. Dat de band daarbij Viktorialekker analoog en zonder allerlei hulpmiddelen en effecten heeft opgenomen pleit voor ze. Sterke plaat.
Recensent:Jan Didden Artiest:Marduk Label:Century Media
Cover Get Well Soon - The Horror

Get Well Soon - The HorrorWaar de vorige plaat LOVE heet en een vehikel was om de liefde, de meest...

Cover Street Dogs - Stand For Something Or Die For Nothing

Street Dogs - Stand For Something Or Die For Nothing De Street Dogs schieten furieus uit de startblokken: ”Stand For Something...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT