RECENSIE: Marduk - Frontschwein

Marduk
2015-02-21 Al bijna 25 jaar lang bestookt Marduk ons met allesverzengende blackmetal. Ook op album nummer dertien, Frontschwein is dat niet anders. Waar andere blackmetalbands na verloop van tijd nog wel eens experimenteren met andere stijlen of normale zang, daar weten we dat de vier Zweden hun oorsprong nooit zullen verloochenen. De grootste frivoliteit die de band zich veroorloofde was het wisselen van zanger in 2004. Deze zanger, Mortuus, zorgt sindsdien met zijn gegrom voor een noch duisterder geluid dan we al kenden van Marduk. Van de originele line-up van de in 1991 ontstane band is overigens alleen gitarist Moran nog van de partij, maar hij is dan wel degene die het geluid bepaalt.

Frontschwein borduurt moeiteloos voort op voorganger Serpent Sermon uit 2012. De teksten op het album grijpen echter terug op het succesalbum Panzer Division Marduk uit 1999, waarop het thema tweede wereldoorlog fanatiek werd bezongen, zonder daar overigens een stelling in te nemen. Waarom ook niet, zo’n een inktzwarte periode in de geschiedenis verdient een zwart metalen soundtrack.

Op Frontschwein donderen de drums dan ook als mitrailleurvuur uit de speakers tijdens nummers als ‘Afrika’, ‘Falaise: Cauldron Of Blood’ en ‘Thousand-Fold Death’ of klinken als kanongebulder in ‘Wartheland’. Prachtig zoals dit onderhoudende nummer met een lomp tempo en killer-riff zich een weg baant door je gehoorgang. De afwisseling tussen, door blastbeat gedomineerde, supersnelle nummers is goed gedoseerd en zo horen we dat ook Marduk soms traag en zwaar kan ploegen, zoals in ‘503’ en ‘Nebelwerfer’ waarin de band enigszins de richting van Triptykon opgaat. In dit soort songs is het demonische gegrom van Mortuus een attractie op zich.

De wisselingen in het tempo maken dat deze plaat zwaarder klinkt en beter te behappen is dan het vroegere, overwegend snelle, werk van de band. Het zorgt voor meer balans in de muziek. Daarbij is Marduk in de loop der jaren alleen nog maar rijper gaan klinken. Het maakt dat Frontschwein een heerlijk extreem en beukend blackmetalalbum is.
Recensent:Jan Didden Artiest:Marduk Label:Century Media
Cover The Callstore - Save No One

The Callstore - Save No One The Callstore is een naam die niet direct belletjes doet rinkelen, en ook...

Cover Otherwise - Peace At All Costs

Otherwise - Peace At All Costs Otherwise is een typisch Amerikaanse hardrockband zoals die er al velen...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT