RECENSIE: BAR - Keep Smiling

BAR
2018-09-11 “You’re in the dark” klinkt het in het eerste nummer ‘Bad Groove’ op het tweede album van het Duitse BAR. Dat vat behoorlijk goed samen waar je bij de band uit Freiburg aan moet denken als je hun muziek beluistert. Want op Keep Smiling staan acht nummers die heel donker klinken en weinig licht laten doorschemeren, zoals het trage, inktzwarte openingsnummer treffend illustreert. De wereld van BAR is een duistere, ietwat smoezelige nachtclub tegen sluitingstijd. Zo eentje met goedkope drank en waar je met net een te groot stuk in je kraag binnen wandelde.

Niet alleen de doorrookte stem van zanger Jens Teichmann draagt hieraan bij, maar ook de arrangementen en composities benadrukken de duistere, soms wat dreigende sfeer van de liedjes. Die houden het midden tussen Leonard Cohen, Tom Waits en Nick Cave, ook niet bepaald de grootste pretletters uit de muziek. Ieder nummer krijgt wel een eigen draai mee, zodat er voldoende variatie ontstaat. ‘I Think It Will Be Fine’ krijgt een wat sinistere lading en ‘Self Defense’ klinkt juist behoorlijk fel.

Om het allemaal niet geheel ondraaglijk te maken, wordt er toch hier en daar een toefje luchtigheid toegevoegd. Het uptempo ‘Massively Passive’ is daardoor het minst zware nummer, maar wel de ruigste. Het titelnummer ‘Keep Smiling’ halverwege is een theatraal liedje, wat weer een andere kant van de band laat horen. Ondanks het trage karakter van de langspeler, weet de groep toch continu te boeien en voegen ze genoeg spanning toe aan hun muziek.

Daarmee is Keep Smiling een intrigerende plaat van een zelfverzekerde band, die goed weet hoe het wil klinken. Er is weinig vrolijks te bekennen en de titel is dan ook behoorlijk ironisch gekozen. BAR is daarmee dan ook alvast aan de herfst begonnen en lijkt haast te verlangen naar die donkere dagen met stormachtig weer. Dat hebben ze in ieder geval erg goed weten te vangen op hun nieuwe werk.
Recensent:Ronald Kats Artiest:BAR Label:Rookie Records
Cover The Stanfields - Limboland

The Stanfields - Limboland Limboland is niet het nieuwste album van Rowwen Hèze, maar een nieuwe...

Cover Jo Passed - Their Prime

Jo Passed - Their Prime Deze band uit Vancouver, Canada is erg bijzonder. Jo Passed maakt muziek...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT