RECENSIE: Swamp Dogg - Love, Loss, And Auto-Tune

Swamp Dogg
2019-03-13 Waar de meeste soulveteranen op hoge leeftijd zich verdiepen in hun erfgoed, daar zet de eigenzinnige Swamp Dogg doodleuk een nieuwe artistieke stap. De 76-jarige Amerikaan, die al een halve eeuw geheel zijn eigen pad volgt, is aan de slag gegaan met autotune. Dat zou nog maar kort geleden not done zijn voor een artiest met zo’n mooie stem als hij, maar inmiddels is deze vocale ondersteuner zo breed omarmd in de muziekwereld dat de man ermee wegkomt. Zo lang Love, Loss and Auto-Tune goed klinkt, natuurlijk. En grotendeels zit dat wel snor.

Een directe inspiratiebron voor het album vormt de plaat 808s & Heartbreak (2008) van de al even balsturige Kanye West, let bijvoorbeeld op de gelijkenis in de titels. Ook de hoofdthema’s, een weggelopen liefde en eenzaamheid, zijn overeenkomstig, al behoorden deze natuurlijk ook al tot het rijke palet van Swamp Dogg (geboren als Jerry Williams, Jr.). Verder mag het drie jaar oude 22, A Million van Bon Iver genoemd worden, al was het maar omdat de frontman van deze band Justin Vernon de autotune-vocalen voor de nieuwe Swamp Dogg heeft bijgeslepen. Liedjes als plaatopener ‘Answer Me, My Love’ zijn op die manier voorzien van ongeveer dezelfde klankkleur als de plaat van Bon Iver. Op het nummer ‘I’ll Pretend’ zingt Vernon zelfs mee.

De genoemde liedjes vertegenwoordigen ieder een kant van de Love, Loss and Auto-Tune-medaille. ‘Answer Me, My Love’ is evenals bijvoorbeeld de single ‘Lonely’ van een hedendaagse compositie voorzien en voegt zo iets toe aan het oeuvre van Swamp Dogg. In ‘I’ll Pretend’ begint de autotune-zang echter te vervelen, iets wat op het tekstueel ook al flauwe ‘Sex With Your Ex’ nogmaals voorkomt. Geslaagder is het frisse en bij vlagen hilarische ‘$$$ Hunting’, een van de leukste nummers van de plaat. Verder kunnen het opzwepende ‘I Love Me More’ en de emotioneel getinte afsluiter ‘Star Dust’ zo mee op een verzamelalbum met het latere werk van de artiest. Al met al behoort Love, Loss and Auto-Tune niet tot de klassiekers uit ’s mans oeuvre, maar hij komt er uitstekend mee voor de dag.
Recensent:Ronnie Weessies Artiest:Swamp Dogg Label:Joyful Noise
Cover Jess Sah Bi & Peter One - Our Garden Needs Its Flowers

Jess Sah Bi & Peter One - Our Garden Needs Its FlowersAwesome Tapes From Africa is een Amerikaans label, dat oude opnames uit...

Cover Michael Price - Tender Symmetry

Michael Price - Tender Symmetry Michael Price is voornamelijk bekend geworden bij het grote publiek als de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT