RECENSIE: Swamp Dogg - Sorry You Couldn`t Make It

Swamp Dogg
2020-03-24 Soulzanger Swamp Dogg is altijd een eigenzinnige artiest geweest. De inmiddels 77-jarige muzikant heeft continu de grenzen van het genre opgezocht. Bijvoorbeeld met zijn laatste plaat uit 2018 die volledig met autotune was opgenomen. Daarmee is Swamp Dogg een echte cultartiest die alleen bij ware muziekliefhebbers bekend is. Dat dit zonde is bewijst hij op zijn laatste album.

Sorry You Couldn’t Make It is een prachtige countrysoulplaat. Het is een compleet andere invalshoek dan de autotune voorganger, maar Swamp Dogg is geen vreemde in de country. In zijn carrière schreef Swamp Dogg voor verschillende artiesten, waaronder ‘She’s All I Got’ waarmee countrymuzikant Johnny Paycheck in 1971 veel succes had.

Op deze plaat krijgt hij hulp van een nieuwe generatie muzikanten, maar maakt liedjes die net zo goed hits uit 1971 kunnen zijn. Justin Vernon (van Bon Iver) helpt, maar ook leden van Poliça en Jenny Lewis. Generatiegenoot John Prine staat Swamp Dogg op enkele liedjes bij.

Sorry You Couldn’t Make It bevat een aantal swingende countryliedjes en een paar echte tranentrekkers. Swamp Dogg lijkt op enkele moment mogelijk de draak te steken met het genre, maar zelfs dan maakt hij prachtige liedjes. Bijvoorbeeld tijdens ‘I’d Rather Be Your Used To Be’. Swamp Dogg zingt een slimme, melancholische tekst waarin hij aangeeft liever de “Used to be” dan “supposed to be” in een relatie is. Swamp Dogg heeft een stem die bijna tegen het vrouwelijke aanklinkt en dat werkt met het kalme ritme, inclusief achtergrondkoortje, prachtig. Op een ander moment gooien Swamp Dogg en de stevige begeleiding er een meer vol geluid tegenaan. ‘Don’t Take Her (She’s All I Got)’ is met de zang van Swamp Dogg net zo geworteld in de gospel als in de country. Er is onder andere een jankend orgeltje, zachte achtergrondvocalen en een intieme steelgitaar om dit nummer van een prachtige begeleiding te voorzien.

Met Sorry You Couldn’t Make It maakt Swamp Dogg een prachtige plaat. Het album onderstreept de grootse kwaliteiten van de muzikant. Want net zoals Yola als nieuwe artiest eerder vorig jaar liet horen hoe prachtig soul en country samengaat, maakt Swamp Dogg als oudgediende duidelijk dat de countrysoul niet een nieuwe uitvinding is. Beide projecten leveren net zulke prachtige liedjes op.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Swamp Dogg Label:Joyful Noise
Cover Cable Ties - Far Enough

Cable Ties - Far EnoughAustralië is een goede voedingsbodem voor een nieuwe lichting punkbands die...

Cover Rebecca Foon - Waxing Moon

Rebecca Foon - Waxing Moon De maan bezit voor velen een mystieke kracht: door haar regelmatige...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT