RECENSIE: Ed Wynne - Shimmer Into Nature

Ed Wynne
2019-03-18 Multi-instrumentalist Ed Wynne is het muzikale brein achter het Engelse psychedelicagezelschap Ozric Tentacles. Ozric Tentacles slingerde in de laatste 35 jaar minstens zoveel albums het universum in. Het zal niet verbazen dat het solowerk van Wynne niet veel afwijkt van het geluid van zijn band.

Shimmer Into Nature heet zijn eerste cd onder eigen naam. Op het album staan vijf songs van zijn eigen hand. Wynne is verantwoordelijk voor de gitaar- en baspartijen en het merendeel van de synths en drums. Voor het toevoegen van een natuurlijke sfeer op het album, heeft Wynne de hulp ingeroepen van zijn zoon Silas Neptune.

De basis voor Ozric Tentacles werd gelegd rond het kampvuur van het Stonehenge festival. Wynne is dan ook gepokt en gemazeld in de UK- festivalcultuur en dat is ook terug te horen op het solodebuut. De trippy-hippie sound van Shimmer Into Nature verplaatst je brein zonder moeite naar een mooie zomerse zonsondergang (of een vroege zonsopgang) op het Engelse platteland.

De muziek op Shimmer Into Nature plukt haar invloeden uit alle windstreken maar vooral uit de jazz, progrock, psychedelica, dance en reggae. De vijf (lange) nummers kennen een lange opbouw en werken langzaam toe naar een climax, zoals we dat kennen uit de trance.

Opener ‘Glass Staircase’ wordt voortgestuwd door een dwingende dancebeat, maar in de track is ook voldoende ruimte voor een funky bas en elektrische gitaarerupties, die een voorliefde voor jazzrock verraden. In het jazzy ‘Travel Dust’ komt naast de elektrische ook nog een akoestische gitaar voorbij. Halverwege muteert de song in een reggaetrack die in de buurt komt van de digi-dub van geestverwanten Zion Train.

Ed Wynne begeeft zich met Shimmer Into Nature wel op gevaarlijk terrein. De muziek neigt af en toe gevaarlijk naar zitkuilmuziek als new age en ambient. Maar met zijn gitaarpartijen en uitstapjes naar dubreggae houdt Ed Wynne Shimmer Into Nature net aan de goede kant van de streep.
Recensent:Bart Slaats Artiest:Ed Wynne Label:Kscope
Cover Mercy John - Let It Go Easy

Mercy John - Let It Go EasyNadat hij eerder met ‘This Ain’t New York’ op indrukwekkende wijze...

Cass

Cass McCombs - Tip Of The Sphere De naam Cass McCombs is bij veel muziekliefhebbers bekend. Toch wist de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT