RECENSIE: Wannes Capelle, Broeder Dieleman en Frans Grapperhaus - Dit Is De Bedoeling

Wannes
2019-03-27 In 2017 werken Tonnie Dieleman, beter bekend als Broeder Dieleman, en Wannes Cappelle, zanger van Het Zesde Metaal, maar vroeger ook gitarist in de band van Roosbeef, samen aan een project voor het festival Motel Mozaique. De samenwerking bevalt goed en de twee besluiten om samen een plaat te gaan maken. Hiervoor roepen ze de hulp in van Frans Grapperhaus en het resultaat is Dit Is De Bedoeling.

Cappelle speelt gitaar, Dieleman speelt banjo en Grapperhaus speelt cello en zingen doen ze alle drie. Verder horen we ook nog Pim van de Werken op het harmonium. Van de Werken, die al vaker met Broeder Dieleman werkte, produceerde Dit Is De Bedoeling ook, samen met Robin Aerts.

Cappelle en Dieleman staan beide bekend om hun kenmerkende zang in dialect, respectievelijk West-Vlaams en Zeeuws-Vlaams. Een samenwerking tussen de twee is daarom heel logisch, in ieder geval op papier, maar op Dit Is De Bedoeling blijkt deze ook in de praktijk heel goed te werken.

Dit Is De Bedoeling bevat zes mooie, rustige liedjes die een stuk dichter bij het eerdere werk van Broeder Dieleman in de buurt liggen dan bij Het Zesde Metaal. De muzikale aankleding is spaarzaam, waardoor de nadruk meer op de zang en op de teksten komt te liggen. Deze teksten zijn soms serieus (‘Dit Mens Is Er Geweest’, ‘Je Verdriet Is Echt’), maar bevatten ook de nodige humor: “Ik sta nooit alleen. Er is altijd ik en m’n geliek. Het spreekt mie nooit nie tegen. En ’t is fan van m’n muziek.” (uit albumopener ‘Vergeving’). ‘De Ballade Van Lanza’ is een opbeurend lied met een leuke twist en een mooie boodschap.

Dit Is De Bedoeling is een mooie samenwerking tussen drie unieke muzikanten, die hopelijk niet bij deze zes liedjes blijft. Zeker voor liefhebbers van de muziek van Broeder Dieleman is dit echt een aanrader.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Wannes Capelle, Broeder Dieleman... Label:SnowStar Records
Cover Deserted Fear - Drowned By Humanity

Deserted Fear - Drowned By HumanityMet haar sterke vorige plaat Dead Shores Rising wist Deserted Fear een...

Dyanne

Sherry Dyanne - Let It Glow Iedere artiest droomt er van om ooit eens een klassieker te schrijven die...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT