RECENSIE: Mighty Magnolias - Unknown Skyline

M+M
2019-06-20 Mighty Magnolias is een familieaangelegenheid. De Noorse band bestaat naast zanger/gitarist Emil Nordtveit uit twee broers en een broer en zus: gitarist Erik Rolland, bassist William Rolland, zangeres/percussioniste Ine Tumyr en drummer Stian Tumyr.

Mighty Magnolias maken een klassieke vorm van countryrock. Door de samenzang van Emil Nordtveit en Ine Tumyr is een vergelijking met het duo Gram Parsons/Emmylou Harris (en vooruit; onze eigen Common Linnets) snel gemaakt. De sound komt ook dichtbij die van The Jayhawks. De band heeft zich naar eigen zeggen laten inspireren door Tom Petty, Neil Young, CCR en The Kinks, al zijn deze invloeden minder snel terug te horen in hun geluid.

Mighty Magnolias debuteerden in 2016 op plaat. Unknown Skyline is hun tweede album. Opener ‘Ain’t On The Run No More’ had zo op Gold van Ryan Adams kunnen staan (en dat is geen kritiek). De daaropvolgende nummers trekken in een rustige countryrock cadans aan de luisteraar voorbij.

Bij track nummer zes (de rhythm & bluestrack ‘There’s No Easy Way Out’) gaat het gas er voor het eerst even op. Daarna pakt de band de draad weer op met de vertrouwde cadans. Tot de drie afsluitende tracks. Deze lijken haast wel van een andere opnamesessie. De countryrock wordt ingeruild voor meer (rhythm &) blues en rock georiënteerde songs. Dat zorgt meteen voor meer spanning en dynamiek.

In het gitaar- en orgelwerk van ‘Out In The Cold’ is een voorliefde voor Van Morrison’s Them terug te horen. ‘Amour Perdu’ is een spannende bluestrack met een mooie trompetsolo en twangy gitaarwerk. Net als op afsluiter ‘Gotta Move Up’ waarvoor ook de saxofoonkoffer nog even open gaat.

Door deze tweedeling in de tracklist lijkt het wel haast of er twee bands aan het werk zijn geweest op het album: de eerste drie kwart wordt volgespeeld door een degelijke countryrockband, terwijl de toegift wordt verzorgd door een geoliede rhythm & bluesformatie. Wellicht biedt de shuffleknop op de cd-speler uitkomst.
Recensent:Bart Slaats Artiest:Mighty Magnolias Label:Pias
Veld

In `t Veld - Vals ParadijsEerder dit jaar verscheen het album Vals Paradijs van Caroline in ‘t Veld...

Cover Homeshake - Helium

Homeshake - Helium Peter Sagar, de laid-back Canadees achter Homeshake , gaat met Helium...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT