RECENSIE: In `t Veld - Vals Paradijs

Veld
2019-10-15 Eerder dit jaar verscheen het album Vals Paradijs van Caroline in ‘t Veld en om onverklaarbare reden bleef het schijfje dat in een prachtig uitgevoerde digipack is gestoken, nog onbelicht. Geheel ten onrechte zo blijkt nu. De opvolger van het ruim twee jaar geleden uitgebrachte Tot De Zon Opkomt verdient wel degelijk enige aandacht. De voornamelijk akoestisch gespeelde Nederlandstalige popmuziek die de luisteraar hier krijgt voorgeschoteld, is met veel zorg en liefde geproduceerd door een veelzijdig gezelschap onder leiding van In ’t Veld. Het eerste dat opvalt is de oprechtheid van de zangeres/accordeoniste die tevens grotendeels verantwoordelijk is voor de teksten. Nergens worden rare foefjes uitgehaald met geluidsvervormers of vocoders. De teksten zijn voornamelijk gebaseerd op gebeurtenissen die dicht bij huis liggen. In het geval van Caroline In ’t Veld gaat het om gebeurtenissen uit Almere Buiten. Niet voor niets is zij vorig jaar door bewoners van Almere Buiten gekozen tot Buitengewone Buitenaar. Een titel die sinds 2008 in het leven is geroepen en de beloning is voor mensen die zich inzetten voor de gemeente. Met het maken van muziek zorgt zij namelijk voor verbinding van diverse doelgroepen. Daarnaast deinst zij er ook niet voor terug om zich maatschappijkritisch te uiten.

Zo is er ‘Fast Fashion Ally’ over een modeontwerper die zich inzet voor de productie en verkoop van duurzame mode in Almere, maar tegelijkertijd klinkt er protest als het gaat om de door kleine kinderhandjes geproduceerde spotgoedkope kleding zoals die bij Primark wordt aangeboden. Ook verhaalt zij over ‘Utopia’, een onbewoond eiland in het Weerwater, dat zij speciaal schreef voor een Almeerse theatergroep. Het meest tot de verbeelding spreekt wellicht ‘Niemand De Minste’ waarin een Almeerse wethouder een hart onder riem wordt gestoken naar aanleiding van een onterechte beschuldiging die hem uiteindelijk zijn baan kostte. Bijzonder detail zijn de QR-codes bij de teksten in de inlay die naar een krantenartikel verwijzen of een digitaal thematijdschrift met prent laten zien.

Het feit dat er heerlijk ontspannen gemusiceerd wordt en er diverse stijlen voorbij komen in de elf tracks, de muzikanten kunnen namelijk uitstekend overweg met jazz, blues, folk en zelfs een vleugje latin, maakt dat er op Vals Paradijs zelfs na meerdere draaibeurten telkens weer iets nieuws te ontdekken valt.
Recensent:Jeroen Bakker Artiest:In `t Veld Label:InnerCircle Records
Cover Joelle Goercharn - Silhouette

Joelle Goercharn - Silhouette Joëlle Goercharn is een Nederlandse zangeres die een zwoele mix van jazz,...

Cover Mighty Magnolias - Unknown Skyline

Mighty Magnolias - Unknown Skyline Mighty Magnolias is een familieaangelegenheid. De Noorse band bestaat naast...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT