RECENSIE: W. H. Lung - Incidental Music

Lung
2019-07-03 Je vraagt je af wat er in Manchester in het leidingwater zit, want de stad brengt altijd interessante bands voort. Vernoemd naar een Chinese supermarkt aan de rand van deze stad, maken we ditmaal kennis met W.H. Lung. Zij zijn één van de vele bands die zich laten inspireren door tachtiger jaren new wave. Op hun debuut Incidental Music voegen ze daar nog eens flink wat psychedelica aan toe.

Dit resulteert in een aantal erg fraai uitgesponnen nummers waarin regelmatig de geest van illustere stadsgenoten The Stone Roses rondwaart. Ook hoor je hier en daar wat Future Islands en Talking Heads terug. Op de afsluiter ‘Overnight Phenomenon’ wordt bijna al te opzichtig van LCD Soundsystem geleend. Je zou de band dan ook kwalijk kunnen nemen dat ze teveel lenen van andere bands, maar ze hebben het allemaal tot zo’n prettig geheel weten te smeden dat het ze is vergeven.

Zo begint de plaat al bijna episch met het tien minuten klokkende ‘Sympatico People’ waarbij ze direct al hun kaarten op tafel gooien. ‘Inspiration!’ is ook al zo’n geweldig nummer vooral door de heerlijke gitaar daarin. En zo blijft de band doorpakken met de ene na de andere voltreffer, nummers doorspekt met een bijna klassiek synth geluid, gedragen door de hoge stem van Joseph E. Ondanks de referenties naar een paar decennia terug, klinkt alles fris en opwindend.

W.H. Lung mag dan driftig leentjebuur spelen bij allerhande andere groepen, ze doen dat op zo’n aanstekelijke en creatieve manier, dat het nooit vervelend is. Juist die herkenning maakt deze plaat zo leuk om naar te luisteren. Wederom doet Manchester zijn naam eer aan en lijkt een band voortgebracht te hebben, waar nog veel potentie in zit.
Recensent:Ronald Kats Artiest:W. H. Lung Label:Eigen Beheer
Cover She Keeps Bees - Kinship

She Keeps Bees - KinshipHet gaat niet goed met de bijen in de wereld en dan vooral niet met de wilde...

Cover Jessica Pratt - Quiet Signs

Jessica Pratt - Quiet Signs Jessica Pratt heeft besloten om haar derde album in een heuse studio op te...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT