RECENSIE: Witherfall - Vintage EP

Witherfall
2019-07-12 Vintage is voor ondergetekende de eerst kennismaking met Witherfall, de band die, afgaande op eerdere recensies van een enthousiaste collega, het gat dat Nevermore heeft achtergelaten moet gaan opvullen. Grote schoenen om te vullen, en omdat we nu een EP met akoestische tracks en covers moeten recenseren, is het schier onmogelijk om te zeggen of dat terecht is of niet. Om het iets gemakkelijker te maken heeft Witherfall daarom, behalve de akoestische versie van ‘Vintage’ (samengevoegd met een korte akoestische versie van ‘Nobody Sleeps Here…’ van het eerste album), ook maar de albumversie, zoals deze de tweede plaat van de Amerikaanse band sierde, toegevoegd aan deze EP. Zo kunnen we toch enigszins een echte indruk krijgen van de band in volle glorie.

Om gelijk maar de Nevermore kaart te spelen; de stem van Joseph Michael heeft inderdaad wel wat van het expressieve dat Warrel Dane, de helaas te vroeg overleden, voormalige voorman van Nevermore, kenmerkte. Ook doet de albumversie van het intens duistere ‘Vintage’ vermoeden dat Witherfall op haar twee albums een sterke indruk moet hebben achtergelaten. Dit mooie epos smaakt in ieder geval naar meer.

Maar om bij deze, grotendeels akoestische, EP te blijven, de mooie akoestische versie van ‘Vintage’ is een fraaie aanvulling op de albumversie en dat geldt ook voor ‘Ode To Despair’, dat ook in zijn normale versie op de tweede plaat van Witherfall is te vinden.

Ook op deze EP staat de single, het rustige ‘The Long Walk Home (‘December)’ dat op geen van beide albums staat, dus mooi dat deze nu ook op deze EP is te vinden. Dat er ook nog twee covers op deze EP staan is leuk, maar rechtvaardigt niet echt de aanschaf. Het oorspronkelijk van Helloween afkomstige ‘A Tale That Wasn’t Right’ is aardig, maar zeker niet beter dan het origineel en het akoestische ‘I Won’t Back Down’ van Tom Petty is leuk om een keer gehoord te hebben, maar ook niet meer dan dat.

Zoals altijd met dit soort EP’s, het is best aardig, maar het zijn meestal schijfjes die in de kast stof staan te vergaren. Voor de fans is Vintage een kleine zoethouder tot de volgende plaat.
Recensent:Jan Didden Artiest:Witherfall Label:Century Media
Cover High Inquisitor Woe - The Taint

High Inquisitor Woe - The TaintWederom levert België een prima metalband af en ditmaal is het er eentje uit...

Cover Fine China Superbone - Plaguey

Fine China Superbone - Plaguey Fine China Superbone is een Nederlandse noiserock/mathrock formatie,...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT