RECENSIE: TR/ST - The Destroyer - 1

TRST
2019-07-24 Net als bij zijn Canadese collega’s van Crystal Castles, hangt er een haast morbide laagje over de muziek van Robert Alfons. Binnen dat laagje worden zowel dromerigheid als duisternis met elkaar verbonden. Het geluid van TR/ST bevindt zich dan ook ergens midden tussen synthpop, darkwave en coldwave. Voor zijn derde album - wat het eerste hoofdstuk uit een tweeluik is - werkte hij samen met Maya Postepski (bekend van Austra). Dat Alfons’ muziek een duister randje heeft, is niet zo gek. Hij trok zich voor dit album namelijk terug op een boerderij vlakbij Toronto nadat hij door een depressieve periode was gegaan na het uitbrengen van zijn tweede album Joyland (2014). Op die boerderij raakte hij geïnspireerd door de rust en de flora en fauna. Niet dat The Destroyer nou bepaald een rustgevend album is, maar Alfons kreeg hierdoor wel nieuwe energie om muziek te schrijven.

Maar Alfons zou Alfons niet zijn als er geen onheilspellend laagje in zijn muziek zit, want hoewel hij een duistere periode wilde afsluiten, klinkt de nasleep hiervan nog door in zijn muziek. Met zwaar dreunende synths trapt hij het album af met ‘Colossal’, een nummer dat gaandeweg lichtere geluiden meekrijgt. Langzaam maar zeker grijpen het donkere randje van zijn muziek en de hoopvolle ondertoon in elkaar. “It’s gone, it’s gone”, zingt Alfons met zijn typische nasale stem op ‘Gone’. Heeft hij het over zijn depressieve periode die hij hier vaarwel zegt? Naast een vleugje mysterie is er ook ruimte om te dansen, met het uptempo ‘Unbleached’ bijvoorbeeld. Met zijn korte speelduur schiet dit eerste deel van The Destroyer net iets te veel kanten op. Zo is ‘Poorly Coward’ een industrial klinkende geluidscollage waarbij Alfons helemaal los gaat, om vervolgens volledig gas terug te nemen op ‘Control Me’. Dit levert een zowel intrigerende als wat onevenwichtige luisterervaring op.

Later in 2019 zal het tweede deel van The Destroyer uitkomen. TR/ST heeft aangegeven dat die een stuk donkerder zal klinken dat dit eerste deel. Met een compactere aanpak zou dat mogelijk een nog meer beklijvend album kunnen worden.
Recensent:Jasper van Quekelberghe Artiest:TR/ST Label:Bertus
JPW

John Paul White - The Hurting KindVijf jaar geleden kwam er een einde aan The Civil Wars, het prachtige...

Inna

Inna De Yard - Inna De Yard - The Soundtrack Met Inna De Yard slaan verschillende generaties Jamaicaanse artiesten de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT