RECENSIE: Tronos - Celestial Mechanics

Tronos
2019-07-14 Die Shane Embury is een druk baasje zeg. Naast bassist/songwriter (en eigenaar van een van de opvallendste kapsels binnen het metalwereldje) van Napalm Death kennen we hem ook van Meathook Seed en Brujeria en dan zullen we vast nog wel een project vergeten zijn. Z'n muzikale honger is er blijkbaar nog niet mee gestild, want met Tronos heeft hij een nieuwe band in het leven geroepen. "For years, whenever we were together on the road or in the studio, we often had late night conversations about making music that was dark and apocalyptiek but also contrastingly fragiele and ambient, encompassing the different mood of music that we both love", aldus Embury.

Die gesprekken voerde hij met producer Russ Russell die, net als Embury, hier de vocalen voor zijn rekening neemt. De gasten die ze voor debuut Celestial Mechanics hebben opgetrommeld zijn ook niet de minsten. Op drums vinden we alleskunner Dirk Verbeuren (onder andere Megadeth) terug en op bas niemand minder dan Billy Gould (Faith No More), Troy Sanders (Mastodon) en Danny Lilker (Nuclear Assault/S.O.D.). Hoe klinkt dit imponerende clubje dan?

Nou; eigenlijk als een geslaagde mix van de muziek waar Embury van houdt, buiten death metal om. Dus laten we het houden op een mix van Swans, Killing Joke en een snufje Fear Factory. Als die laatste de overhand krijgt, zoals in het snelle 'The Ancient Deceit' of 'A Treaty With Reality' klinkt Tronos bepaald niet origineel. Eigenlijk überhaupt niet, maar in het doomy, dreigende 'The Past Will Wither And Die' (hallo Killing Joke) of het zeer sfeervolle, gedragen 'Walk Among The Dead Things' klinkt het net wat meer eigen.

Lekker klinkt het echter wel over de gehele linie. 'Voyeur Of Nature's Tragedies' knipoogt door gebruik van zangeres Erica Nockalls zelfs naar Dead Can Dance. 'Birth Womb' beukt er echter gelijk weer op los en staat nog het dichtst bij death metal. Tijdens 'Beyond The Stream Of Consciousness' worden alle registers open getrokken en lijkt de apocalypse nabij. Dreigend en loodzwaar zoals Swans dat ook kan zijn. Indrukwekkend. Afsluiter 'Johnny Blade' is een cover van Black Sabbath en deze heeft men aardig naar zich toe getrokken door er de nodige electronica in te verwerken.

Celestial Mechanics klinkt als een optelsom van de bands waar Embury thuis naar luistert. Niks mis mee; de band presteert hier op een constant niveau en zakt nergens door de ondergrens. Ook de productie is af. Voor een echte klapper zouden de heren er toch voor moeten zorgen dat niet ieder nummer een aha erlebnis oplevert, en dat is nu wel een beetje het geval.
Recensent:Mark Michels Artiest:Tronos Label:Century Media
Cover Wet Dreams - Wet Dreams

Wet Dreams - Wet DreamsUit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat de muziek uit je jeugd de...

Cover Raketkanon - RKTKN#3

Raketkanon - RKTKN#3 Vier jaar geleden bracht Raketkanon haar tweede album uit, simpelweg...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT