RECENSIE: Jay Som - Anak Ko

Som
2019-12-13 Melina Mae Dutere a.k.a. Jay Som is een Amerikaanse singer-songwriter en multi-instrumentaliste. Haar familie was verzot op karaoke en dus kreeg Dutere het zingen met een paplepel ingegoten. Als kind leerde zij gitaar en jazztrompet spelen - op dit album voert de gitaar de boventoon - en vanaf haar twaalfde begon zij met het opnemen van muziek. Dat deed zij gewoon lekker in haar eigen slaapkamer. DIY-muziek heet dat dan. In 2016 kwam haar debuutalbum Turn Into uit, volledig door haarzelf geproduceerd en ingespeeld. Voor deze Anak Ko werd nog steeds volgens het DIY idee gewerkt, maar stond de artieste uit Oakland ook open voor samenwerkingen met andere artiesten. Zo sloeg zij de handen ineen met Taylor Vick van Boy Scouts en Annie Truscott van Chastitiy Belt. Daarnaast schakelde zij de hulp in van vrienden om meerdere instrumenten in te spelen. De liedjes schreef en produceerde ze nog steeds helemaal zelf.

Juist omdat zij het hele creatieproces in eigen handen heeft, hoor je de eigenheid tot in de puntjes terug. Er ontstaat zo een totaal eigen muzikaal universum, dat geworteld is dreampop die zich soms op het randje van shoegaze bevindt. Het openingsnummer ‘If You Want It’ doet tevens denken aan de muziek van Tash Sultana, omdat Dutere hier allemaal verschillende lagen gitaar door elkaar heen weeft. De dromerige toon komt terug in de galmende gitaren, die soms venijnig overgaan in gierende riffs. Hier komt de shoegaze juist om de hoek kijken. Daarbinnen laat Dutere mooie details naar boven komen, zoals strijkers in ‘Nighttime Drive’ of de glijdende lapsteel gitaar in het slotnummer ‘Get Well’. De heldere productie doet geen moment vermoeden dat dit album bij haar thuis werd opgenomen, hoewel je als je heel goed luistert op de achtergrond geluiden van een wasmachine kunt horen.

De basis van de muziek ontstond vooral tijdens een week waarin Dutere zich terugtrok op een plek bij Joshua Tree. Het album ontstond zodoende in een soort bubbel en het is niet gek dat de muziek zelf ook een soort bubbel opwekt. De psychedelische invloeden dwarrelen sierlijk door Jay Soms virtuoze en dynamische gitaarspel. Dutere heeft zich naar eigen zeggen laten inspireren door het spel van jaren ‘80 acts als The Cure en Cocteau Twins. Zij vertaalt dit weelderige gitaarspel naar een eigentijdse setting en borduurt zo op Anak Ko aan een prachtig klanktapijt.
Recensent:Jasper van Quekelberghe Artiest:Jay Som Label:News
Cover The Murder Capital - When I Have Fears

The Murder Capital - When I Have FearsEen hype is snel gemaakt in de Britse muziekpers. Nieuwe bandjes worden nog...

Cover Manu Delago - Circadian

Manu Delago - Circadian De Oostenrijkse hangspeler Manu Delago is een bezige bij. Zo toerde hij de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT