RECENSIE: Warmduscher - Tainted Lunch

Warmduscher
2019-12-21 Warmduscher is een Londens post-punk kwintet, oorspronkelijk opgericht om op te treden op een feestje op oudejaarsavond 2014. De aanvankelijke line-up bestond uit vier personen, waaronder drie leden van Fat White Family. Na wat bezettingswisselingen en de uitbreiding tot een kwintet verscheen in mei 2015 het eerste album Khaki Tears, in 2018 gevolgd door Whale City. Inmiddels is er weer een bezettingswisseling geweest en bestaat de line-up uit Clams Baker Jr (Craig Louis Higgins Jr), Lightnin’ Jack Everett (Jack Everett), Mr. Salt Fingers Lovecraft (Ben Romans-Hopcraft), The Witherer aka Little Whiskers (Quinn Whalley) en Quicksand (Adam J Harmer). Laatstgenoemde is ook actief in Fat White Family.

Met deze line-up werd het derde album Tainted Lunch opgenomen. Dit album werd geproduceerd door Dan Carey, de vaste muzikale partner van Kate Tempest en producer van onder meer Black Midi en Fontaines DC. De sound op Tainted Lunch laat zich het beste omschrijven als sleazy post-punk disco, maar er zijn ook talloze andere invloeden hoorbaar.

Tainted Lunch begint met een korte introductie door Iggy Pop en daarna volgt de uptempo groovende titeltrack. Hierna komen de twee singles, ‘Midnight Dipper’ en ‘Disco Peanuts’. ‘Midnight Dipper’ is hoekig groovend en ‘Disco Peanuts’ is een soort gestripte disco, met een zeer cathcy loopje. De praatzang van Higgins geeft het geheel een sleazy feel.

‘Fill It, Don’t Spill It’ lijkt beïnvloed door Frank Zappa, vooral door de koortjes, die doen denken aan ‘Dancing Fool’. Sowieso is de invloed Zappa aanwezig in de dikke laag ironie die over Tainted Lunch heen ligt, maar in ‘Fill It, Don’t Spill It’ is ook de muzikale invloed hoorbaar. Dit geldt ook voor ‘Precious Things’, hoewel die track ook wel wat aan de latere dEUS doet denken.

‘Burner’ is een hiphop-track met gastraps van Kool Keith en zeer catchy refreintje met een sterke tekstvondst: “Call me on my burner, call me on my burner. Got some people acting up and I need to learn ‘em.” Misschien is dit wel de beste track op Tainted Lunch.

In het ultrakorte ‘The Chimp’ horen we een heel andere kant van Warmduscher. Noisy gitaren en overstuurde zang kenmerken deze track. Deze komen ook terug in het langere ‘Blood Load’. Afsluiter ‘Tiny Letters’ is dan juist weer mierzoet en plakkerig.

Het moge duidelijk zijn dat de muziek van Warmduscher nogal veel verschillende kanten op schiet. Dit maakt Tainted Lunch tot een avontuurlijk, maar ook wel wat vermoeiend album en als het na 32 minuten afgelopen is, ben je wel weer even toe aan iets makkelijkers. Een beetje gedoseerd van genieten dus.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Warmduscher Label:Leaf Label
Cover Simon Joyner - Pocket Moon

Simon Joyner - Pocket Moon Simon Joyner is een singer-songwriter uit de Verenigde Staten en wel uit...

Cover Red River Dialect - Abundance Welcoming Ghosts

Red River Dialect - Abundance Welcoming Ghosts De mooiste albums komen voort uit gekwelde gevoelens en hoe deze te...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT