RECENSIE: Tribulation - Alive & Dead At Södra Teatern

Tribulation
2020-01-09 Tribulation is een vreemde eend in de metalen bijt. De Zweedse band begint in 2005 als deathmetalband, maar begon op haar tweede album al te experimenteren met heavy metal en gothic rock. Op haar derde album was het roer al flink omgegooid en de transformatie van deathmetalband naar gothic rockband in de stijl Tiamat en Sisters Of Mercy compleet. Het vierde album Down Below uit 2018 borduurde netjes voort op de verkregen sound. Na vier albums dus hoog tijd voor liveopnamen en zo werd dus Alive & Dead At Södra Teatern, een dubbelalbum inclusief DVD uitgebracht.

Omdat wij niet beschikken over de DVD moeten we het doen met de muziek en zijn we dus verstoken van beelden van de band op het podium en dat is best jammer omdat het best aardig is om de geschminkte band live bezig te zien. Wat ook apart is, is dat concert is opgenomen in een theater in Stockholm met een zittend publiek. Die beelden zijn op internet volop te vinden.

Als we ons beperken tot de muziek valt er nog steeds genoeg te genieten met Tribulation. De show is opgedeeld in twee parten, waarvan het eerste deel een integrale uitvoering betreft van Down Below, en dat alleen al is genieten, want het is een prima album. De mix van gothic rock en metal is spannend en wordt door de band goed uitgevoerd. De zang van Johannes Andersson is langzaam geëvolueerd van grunt naar redelijk verstaanbare grom. Hierdoor blijft het nog wel lekker rauw. De Sisters Of Mercy-achtige gitaarloopjes die af en toe opduiken, maken het er alleen al mooier op. Dat begint direct in het verslavende ‘The Lament’ en horen we ook in het afsluitende en meer dan tien minuten durende ‘Here Be Dragons’.

Het tweede deel van het concert begint met ‘Trollens Brudmarsch’ dat een cover is van de Zweedse Pelle Schenell, een in 1946 overleden Zweedse componist van folkliedjes. Hierna gaat het verder met zes songs van het tweede en derde album van Tribulation en een, ietwat overbodige, gitaarsolo. Het eerste, volledig met deathmetal gevulde, album van de band wordt volkomen genegeerd, maar dat is helemaal niet erg, omdat de huidige stijl Tribulation het best ligt. Alive & Dead At Södra Teatern laat horen dat de vier heren ook op het podium hun mannetje staan en bezorgt ons dan ook meer dan anderhalf uur prettig in het gehoor liggende muziek.
Recensent:Jan Didden Artiest:Tribulation Label:Century Media
Cover Bombus - Vulture Culture

Bombus - Vulture CultureRonkende bas in de stijl van Motörhead, bulderende vocalen à la Mastodon,...

Cover Kingsborough - Take The Ride

Kingsborough - Take The Ride Kingsborough is een rockband uit San Francisco bestaande uit zanger Billy...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT