RECENSIE: Jan James - Justify

Jan James
2020-06-09 Zangeres Jan James is geen onbekende naam voor het bluesminnende deel van Nederland. Haar debuutalbum Last Train werd in 1994 uitgebracht via het Nederlandse Provogue label en Jan James is met haar band een graag geziene gast op de grotere vaderlandse bluesfestivals (o.a. Bluesrock Festival Tegelen en Moulin Blues).
Jan James begon met zingen in het lokale kerkkoor en is inmiddels toe aan haar achtste album, getiteld Justify. Gitarist en schrijfpartner Craig Calvert is al vanaf de begindagen haar steun en toeverlaat. Calvert (die zijn carrière ooit begon in de US punkband The Fix) toont zich een kundig bluesgitarist. Bovendien tekende hij ook voor de productie van de plaat.
De band bestaat verder uit bassist Gordon Patriarca, drummer Bryan Resendiz, keyboardspeler Bob Long en mondharmonicaspeler David Seman, Verder wordt James nog bijgestaan door een gastvocaliste, twee achtergrondzangeressen en een lapsteel gitarist.
Het album opent met ‘I’m Always Coming Back’, een bluesy soulrocknummer met gitaarwerk in de stijl van Robert Cray. Op titelnummer ‘Justify’ mag gitarist Calvert zijn voorliefde voor Jimi Hendrix etaleren.
Op de bluescountry ballade ‘Try’ hoopt James om een hereniging met haar ex-geliefde: ”I know that the first step is hardest, but I can see the light in your eyes”. ‘Never In The Game’ is een tranentrekker met potentie maar wordt door James nogal braaf uitgevoerd. Het nummer zou in een uitvoering van Amy Winehouse goud zijn geweest.
Hoewel haar stem heel geschikt is voor het bluesrock genre waarin ze zich begeeft, heeft James niet de klasse en eigenheid van een Amy Winehouse of Janis Joplin. De rol van Janis Joplin vertolkte ze weliswaar met succes op de planken van het muziektheater in Chicago, maar een succesvolle vertolking is toch wat anders dan the real deal. Dat wordt nog eens bevestigd door de brave uitvoering van ‘Honky Tonk Woman’.

Behalve het gebrek aan eigenheid van James, biedt ook het songmateriaal weinig verrassingen. De eigen nummers worden weliswaar degelijk uitgevoerd door de band, maar de blues heeft een broertje dood aan degelijkheid. Justify klinkt dan ook vooral overbodig.
Recensent:Bart Slaats Artiest:Jan James Label:Bertus
Cover Sass Jordan - Rebel Moon Blues

Sass Jordan - Rebel Moon BluesDe inmiddels 57 jaar oude Sass Jordan behoeft eigenlijk geen introductie....

Cover Caroline Rose - Superstar

Caroline Rose - Superstar In 2012 bracht de Amerikaanse Caroline Rose haar debuutalbum American...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT