RECENSIE: Tori Amos - Christmastide

Amos
2020-12-26 Christmastide is een troostplaat, uitgebracht door Tori Amos als een hart onder de riem voor iedereen die deze kerstperiode alleen is door de pandemie. En zo beschouwd is het een goed geslaagd werk. Op de EP staan vier sfeervolle nummers. Verwacht echter geen herhaling van haar ‘echte’ kerstalbum Midwinter Graces [2009]. Alleen de titeltrack ‘Christmastide’ bevat een directe verwijzing naar the most wonderful time of the year. Voor de rest gaat het om algemenere beelden als hulstkransen, herders en engelen.

Muzikaal is het ook geen échte kerstplaat. De cliché van kerstbellen blijft ons gelukkig bespaard. Het is eerder een soort magische natuurfilosofie waar Amos ons bij inwijdt. Een ritueel op een open plaats in het bos bij maanlicht. Het gaat over energie die niet iedereen zomaar oppikt. De wereld achter het dagelijkse, waar alles met elkaar in verbinding staat en het goede zal overwinnen. ”We will see this through/ Till the sun rises new”. Dat zijn boodschappen waar mensen die het zwaar hebben inderdaad troost uit kunnen putten. Mezzo-sopraan Amos begeleidt zichzelf natuurlijk op de piano en laat horen dat zij nog goed bij stem is. Door de thema’s en haar klank ligt de vergelijking met Kate Bush nog steeds voor de hand. Juist ook weer op deze EP, die trouwens alleen als download en op vinyl is te verkrijgen.

Dat Tori Amos na haar album Native Invader [2017] nu van zich laat horen met een seasonal album is niet zo raar als je misschien denkt. Qua sfeer is er duidelijk sprake van continuïteit. En wederom toont zij haar betrokkenheid bij de wereld om haar heen. Gelukkig is het wel in de ruimste zin van dat woord ingevuld, waardoor dit album niet veroordeeld is om slechts gedraaid te worden in de periode tussen 5 december en 1 januari. Bij deze plaat kun je ook lekker zwelgen in zelfmedelijden tijdens een maartse bui, een zomerstorm of op een druilerige herfstdag, om vervolgens op de hemelse klanken van Tori Amos troost te vinden.
Recensent:Dave Stam Artiest:Tori Amos Label:Decca
Cover Calexico - Seasonal Shift

Calexico - Seasonal ShiftKerstmuziek is een lastig genre. De bekendste kerstnummers zijn draken (‘All...

Cover Taylor Swift - Evermore

Taylor Swift - Evermore Taylor Swift durft op haar tweede album dit jaar(!) nog meer van zichzelf...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT