RECENSIE: Domenique Dumont - People On Sunday

Dukmont
2021-02-23 People On Sunday is een album uit de aquarium categorie; sommigen kunnen er uren geboeid naar kijken, ontdekken elke keer wat nieuws maar de meesten zijn na één blik uitgekeken. De Letse producer Domenique Dumont maakt op dit album minimalistische instrumentale elektronica met een heerlijk opgewekte – haast lenteachtige – sfeer. Het is een CD die dezelfde kalmerende uitwerking heeft als een aquarium, waarbij de pulsjes en loopjes de luchtbelletjes in de muziek zijn. In dat opzicht valt het in het ambient genre.

People On Sunday is echter gemaakt als filmmuziek voor de stomme Duitse bioscoopvoorstelling Menschen Am Sonntag uit 1930. Door Billie Wilder heeft dit werk niet alleen een enorme invloed gehad op de Duitse cinema, maar zelfs op het ontstaan van het klassieke Hollywood. Berlijn tijdens het interbellum is het decor waarin een groepje mensen wordt gevolgd bij hun bezigheden op een zomerse zondag. De tracklist benoemt die activiteiten. En in combinatie met de muziek zie je het zo voor je. Het nummer ‘Water Theme’ stond ook al op zijn debuut Comme Ça [2015] als ‘Le Château De Corail’. De film is in 2020 op het festival van Les Arcs met deze soundtrack vertoond. Dumont is daarmee niet de eerste. In 2005 maakte Elena Kats-Chernin ter ere van de uitgave van de gerestaureerde versie van het Nederlands Film Instituut ook al eens een nieuwe soundtrack. Die sluit echter volledig aan bij de originele muziek uit die periode, waardoor het geheel vooral een tijdsbeeld blijft.

Veel soundtracks kunnen eigenlijk niet zonder het beeld. Maar dit werk is heel goed zelfstandig te beluisteren. Door de arpeggio synthesizer klanken in combinatie met langgerekte twinkelende noten wordt je er gewoon blijmoedig van. Af en toe doet het een tikkeltje oosters aan, vooral in de titeltrack midden op het album. Drums komen op het hele werk niet voor. Het ritme wordt bepaald door herhaling van noten. Als je eenmaal weet dat dit werk een soundtrack is, wordt je wel nieuwsgierig naar het bijbehorende beeld. En dat is een aanrader!

Domenique Dumont treedt natuurlijk in de voetsporen van Vangelis maar kiest zijn eigen pad. Hij is in staat om een originele klankwereld te scheppen. Dat is in deze tijd een prestatie van formaat. Hij levert met People On Sunday een prachtig album af, met dito grafisch artwork. Een soundtrack die het leven van bijna een eeuw geleden direct verbindt met het onze. Helaas zal niet iedereen dat erin horen. Voor een groot deel van het publiek blijft dit niets anders dan liftmuziek.
Recensent:Dave Stam Artiest:Domenique Dumont Label:Leaf Label
Cover Kelley Stoltz - Ah! (etc)

Kelley Stoltz - Ah! (etc)Voor menigeen die dacht dat er geen ideeën meer geschreven worden op...

Cover Emma Ruth Rundle & Thou - May Our Chambers Be Full

Emma Ruth Rundle & Thou - May Our Chambers Be Full Samenwerkingen zijn het leukst als ze onverwachts zijn. Als ze dan ook nog...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT