RECENSIE: Tom Clelland - Handpicked & Collected

Clelland
2021-11-23 Hollander en folkfan? Dan heb ik iets leuks voor je: Handpicked & Collected van de Schotse singer-songwriter Tom Clelland. Waarschijnlijk heb je nog nooit van hem gehoord, maar met zijn rustgevende stem en uitstekend gitaarspel is dit verzamelalbum het luisteren meer dan waard.

Deze dubbel-cd is gevuld met geremasterd werk en één nieuw nummer, ‘Berries’. Op cd nummer één, Handpicked, staat dit nieuwe nummers en zeven andere rustige songs. Alle vertellen ze een verhaal over de Schotse geschiedenis. Zo gaat ‘Dig’ over de Eerste Wereldoorlog, waar Clellands beide opa’s in meevochten, ‘The Wind She Changed’ is geschreven tijdens de Tweede Golfoorlog en ‘Berries’ vertelt het verhaal van de telers in Clyde Valley.

Het verhalende en rustige in de nummers bevalt enorm, maar verrast niet. Bijna alle nummers zijn fingerpicked, een knappe techniek die Clelland duidelijk tot in de puntjes beheerst. Echter wordt bijna ieder nummer zo gespeeld, waardoor je acht keer hetzelfde voorgeschoteld krijgt. Fish and chips is lekker, maar ook geen dagen achter elkaar. Zelfs de doedelzak op ‘Dig Lochanside’ en ‘Carrion Craw’ is in het werk van een Schotse muzikant niet echt opvallend meer te noemen.

En dan schuift Collected in de speler. Het voelt alsof we zojuist een saloon zijn binnengelopen waar de plaatselijk muzikant op een zondagmiddag zijn gitaar er eens bij heeft gepakt. “So you go out drinking, there’s a voice in your head, slowdown.” Aangevuld met een jazzy piano, klinkt dit nummer heel anders dan Handpicked. Wat volgt is een variatie aan geluiden: bluegrass op ‘A Day Like This’, country op ‘Country Music Once Again’, een heerlijke gitaarriedel op ‘Send Me Another Smile’, een iets stevigere song in ‘What’s Waiting For You’ en het bezinnende, zeker niet clichématige ‘Let It Snow’. Alle nummers hebben twee grote gemene delers: Clellands ontspannen stemgeluid en zijn accurate gitaarspel; hij speelt geen noot te veel en elke pick klinkt op het juiste moment.

Na 23 nummers draait Clelland de microfoon opzij en zet zijn gitaar in de standaard. Ook Davie Scott komt achter al zijn instrumenten vandaan. Het spontaan binnengelopen publiek rekent af en begint zich richting de uitgang van the Scottisch pub te bewegen. Voldaan wandelen zij naar huis. Ze zijn een naam rijker en weten vanaf nu dat Handpicked & Collected een waardige toevoeging is aan hun cd-verzameling.
Recensent:Lizan van der Holst Artiest:Tom Clelland Label:Xango Music
Cover Savelli-Zanotti - Italian Kid

Savelli-Zanotti - Italian KidAlex Savelli is een Italiaans producer en multi-instrumentalist en is min of...

Cover Catherine Graindorge - Eldorado

Catherine Graindorge - Eldorado De Belgische Catherine Graindorge begon ooit als violiste in de band...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT